Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle positiv till ny region

Gävle ställer sig bakom att Gävleborg ansöker om att bilda en egen miniregion i väntan på att hitta andra län att samarbeta med. Moderaterna var enda parti emot beslutet.

Annons

Gävleborgs planer på att bilda storregion med Uppsala och Dalarna ligger just nu på is. I väntan på lösningar av det låsta läget har regionfullmäktige beslutat att Gävleborg bör bilda en egen regionkommun som ansvarar för både hälso- och sjukvård och regionala utvecklingsfrågor. Det innebär i så fall att landstinget och Region Gävleborg slås ihop, men för att så ska ske krävs godkännande från landstinget och de tio kommunerna och så småningom även från regeringen.

Gävle beslutade på måndagens kommunfullmäktige att ställa sig bakom förslaget.

– Det förenklar för medborgarna. Nu verkar de stora regionsammanslagningarna ligga lite längre i framtiden och fram till det vill vi ha ett sammanhållet ansvar för det som är landstingets och den statliga verksamheten inom vårt område, sade Carina Blank (S).

Men Moderaterna tycker inte att det behövs någon regionkommun, utan att landstinget och Region Gävleborg ska finnas kvar som de är organiserade i dag.

– Jag tror dessvärre att om man bildar en regionkommun med bara Gävleborg har vi nog låst fast oss i det för en ganska lång tid, sade Måns Montell (M).

Mer läsning

Annons