Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle rankas lågt som kulturstad

Sveriges största städer har rankats utifrån invånarnas kulturvanor och Gävle kommer på 19:e plats. Antalet gånger befolkningen besöker bio, teater, bibliotek, rock- och popkonserter och antalet lästa böcker har jämförts.

– Med undersökningen vill vi visa på kulturens betydelse för hur attraktivt ett område är, säger Rudolf Antoni utredare på Fastighetsägarna Göteborg.

Annons

Det är branschorganisationen Fastighetsägarna tillsammans SOM-institutet vid Göteborgs universitet som ligger bakom rapporten. Mätningarna skedde under fem år mellan 2004 och 2008 i 34 olika kommuner.

– Vi har tydligt kunnat se ett samband mellan hur välutbildade folk är, befolkningsökning i staden och vad folk har för kulturvanor, säger Rudolf Antoni.

Inte så dålig

Lars-Göran Ståhl (S), ordförande för Kultur- och fritidsnämnden i Gävle tycker inte att Gävles rankning är dålig. Samtidigt påpekar han att varken besökare på konstmuseer eller konserthus räknats med i undersökningen.

– Vi har Gävle Konstcentrum och dessutom ett konserthus med en bred musikrepetoar. Om de två faktorerna funnits med tror jag Gävle hade hamnat på en nionde plats, säger han.

Rudolf Antoni förklarar uteslutandet av konst och klassisk musik med att vanor är svåra att mäta och att ett urval var ofrånkomligt.

– Det är svårt att mäta vanor i många olika städer och under en femårsperiod, säger han.

Samtidigt säger Rudolf Antoni att urvalet kan ha varit till Gävle kommuns nackdel. Han uppmuntrar att kommunen de senaste åren satsat på arenorna i Glasklocksområdet, där det spelats en hel del rockkonserter. Inte minst i samband med hårdrocksfestivalen Getaway.

Biblioteket populärt

Antalet gånger Gävleborna besöker ett bibliotek rankas på en 6:e plats. Conny Persson, chef på Stadsbiblioteket, är inte förvånad att det går bra för biblioteken.

– Vi har arbetat långsiktigt och medvetet och byggt upp ett mycket gott samarbete med barngrupper, skolor och föreningar. Det är ett visionsarbete. Frågan varför man har valt att satsa pengar på en ny idrotts-arena i stället för på ett nytt Stadsbiblioteket kan jag inte svara på, säger han.

Mer läsning

Annons