Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle rekommenderades SET-metoden

– Vi valde att erbjuda utbildningar i SET därför att Folkhälsoinstitutet rekommenderade metoden, säger Pelle Matton på BIG, Brottsförebyggarna i Gävle.

Annons

Pelle Matton har i många år jobbat med att förebygga mobbning och kränkande behandling i skolan. Han tycker att det är bra att Skolverket har gjort en utvärdering.

– Det är svårt för varje enskild rektor att göra undersökningar av de program som kommer ut.

BIG har sedan förra året genomfört utbildningar i SET.

– Vi uppvaktade barn- och ungdomsförvaltningen och de valde att subventionera SET- utbildningarna för att det inte skulle bli så dyrt för skolorna. Nu har vi sagt att de som har gått utbildningen ska fortsätta arbetet på skolorna men att de ska utvärdera det de håller på med.

Ett antal forskare på Högskolan i Dalarna ska titta på SET- programmet. Gävle är en av de kommuner som ska delta i studien.

– Flera av programmen har sitt ursprung i USA. De färdiga programmen fyller inte alla behoven. Skolan ska följa skollagen och diskrimineringslagen men programmen har gett personalen ett bra stöd med hur de kan arbeta utifrån värdegrunden, säger Pelle Matton.

Kommer ni att jobba annorlunda när det gäller kamratstödjare?

– Vi måste bli tydligare i våra utbildningar av BIG-kompisar. Skolverket vill inte att kamratstödjare ska jobba förebyggande utan främjande.

”Det finns brister”

Anmälningarna till barn- och elevombudet Lars Arrhenius fördubblades förra året. Han hoppas att antimobbningsarbetet inte ska upphöra nu, på grund av utvärderingen.

– Det finns brister. Men om man läser Skolverkets utvärdering lyfter de också fram komponenter som faktiskt fungerar i programmen så jag tror det är farligt att bara förkasta alla program, säger han.

Mer läsning

Annons