Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle tappar mark trots folkökning

Gävle har halkat ned till 17:e plats bland Sveriges folkrikaste kommuner. Det är två steg ned på listan jämfört med för två år sedan, trots att folkmängden ökar, konstaterade Gunilla de Maré (M) på kommunfullmäktige i går.

Annons

Befolkningsstatistiken vid årsskiftet presenterades som en positiv nyhet i Gävle. Folkmängden ökade med 828 personer och var 31 december 2008 93 509 i hela kommunen. Men trots det har Gävle nu halkat ut från listan över de 15 folkrikaste kommunerna i landet.

– Det är ett orostecken. Trots den stora folkökningen har Gävle tappat i attraktivitet mot jämförbara kommuner. Det är tydligt att vi inte utvecklas på samma sätt som motsvarande städer, sade de Maré (M).

Kommunalråd Carina Blank (S) tyckte att man måste ta hänsyn till att det finns olika sorters kommuner med i jämförelsen.

– Vi är inte alls samma typ av kommun som en kranskommun till Stockholm, utan är mer lika Örebro och Västerås som regioncentrum, sade hon och ville att man i första hand jämför sig med sådana kommuner.

De kommuner som har gått om Gävle i folkmängd de två senaste åren är Huddinge och Eskilstuna. Nils Holmqvist

Mer läsning

Annons