Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle växer för snabbt – skolor behöver bygga ut för att klara trycket

/

Att Gävle kommun måste bygga tre nya superskolor för att klara av det växande elevantalet i staden har Arbetarbladet tidigare berätta om. Nu måste ytterligare två skolor bygga ut för att kunna ta hand om de kommande eleverna.

Annons

Att Gävle växer är inte en nyhet. Allt fler bosätter sig inom kommunen och med det växer även, förutom bostadsbristen, behovet av platser på äldreboenden samt skolor. Nu är två stycken skolor i Gävle i samråd med Samhällsbyggnadsnämnden om att få bygga ut deras befintliga verksamhetslokaler.

LÄS MER: Skola stänger efter bombhot

– När Gävle växer så växer även behovet av skolplatser. I nuläget har vi många planer kopplade till skolor i kommunen, säger Elisabet Jonsson, Samhällsbyggnadschef i Gävle kommun.

Enligt Gävle kommun behöver tre stycken så kallade "superskolor", som är i liknande storlek som den relativt nyinvigda Vallbackskolan, byggas inom loppet av tre år. Enligt en utredning som Utbildningsförvaltningen har gjort kommer platser för 1 300 elever att behövas i centrala Gävle om tre år.

Nu behöver även skolor, som ligger i utkanten av Gävle bygga ut. Det är Stigslunds skola och Vikingaskolan i Södra Bomhus som nu planerar att utöka de befintliga lokalerna. På Stigslund skola förväntas elevantalet stiga från nuvarande 500 till 650 inom en snar framtid, därför vill skolan nu komplettera med att utöka den befintliga tomten. Man planerar att bygga fyra nya byggnader som kommer att ta upp en del av den parkmark som finns intill skolans tomt. I planbeskrivningen vill man utöka skolans mark med 3 000 kvadratmeter.

LÄS MER: Misstänkt inbrott på skola

– Man behöver bygga ut skolorna nu. Det är ytterligare en skola i Gävle, i Järvsta, där det är frågan om att man behöver mer utrymme. Även där är vi i samråd med skolan, säger Roland Nilsson, ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden.

Det är Vikingaskolan i Södra Bomhus som vill bygga en ny paviljong med två våningar i anslutning till det befintliga skolområdet. I dagsläget är 480 elever inskrivna på skolan, men den siffran förväntas snart att öka till 520.

Paviljongen som skolan nu vill expandera med väntas bli cirka 700 kvadratmeter stor och kunna rymma cirka 100 mellanstadieelever. I planbeskrivningen för byggnationen väntas projektet antas av kommunen i början på sommaren i år och bygget stå färdigt om cirka fem år, desamma gäller för planerna för Stiglunds skola.

LÄS MER: Hoforshus vill sälja Bodås skola för 300 000 kronor

Mer läsning

Annons