Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle vill tvinga kommuner att ta emot flyktingar

Gävle kommun säger ja till lagförslaget som tvingar kommunerna att ta emot flyktingar.
– Alla kommuner måste hjälpa till i den här dramatiska situationen vi befinner oss i när det gäller flyktingströmmarna, säger Åsa Wiklund Lång, (S), kommunalråd.

Annons

I dag finns stora skillnader i hur många flyktingar kommunerna i landet tar emot. Vissa kommuner tar inte emot några flyktingar alls.

Regeringen vill att alla kommuner ska bli skyldiga att ta emot ett visst antal flyktingar och har lagt fram ett lagförslag om det.

Nu är lagförslaget ute på remiss och Gävle är en av 35 kommuner som fått chansen att tycka till om det.

I kommunstyrelsen på tisdagen var majoriteten av politikerna positiva.

S, V, MP och FP är överens om att en tvingande lag behövs.

– På samma sätt som vi tycker att alla länder i Europa ska ta ett solidariskt ansvar tycker vi att Sveriges kommuner ska göra det. Det är inte rimligt att några ställer sig utanför, säger Helene Åkerlind, (FP), kommunalråd i opposition.

M, C, KD och SD sa däremot nej. De tre borgerliga partierna menar att det är att köra över kommunernas självbestämmande.

Rasistiska SD, som driver linjen att kommunens avtal om flyktingmottagande helt ska sägas upp, vill hellre hjälpa flyktingarna i konflikternas närområden.

– Jag tycker att SD:s inställning är patetisk. Hur ska det gå till när det råder kaos i närområdena? Men de håller fast vid sin linje oavsett hur världen ändras, kommenterar Åsa Wiklund Lång, (S).

En majoritet av de som flyr till Sverige och som får uppehållstillstånd ordnar boende på egen hand, många hos släktingar eller bekanta. Övriga tas i dag emot av kommuner enligt frivilliga överenskommelser mellan stat och kommun.

Tanken är att när den nya lagen träder i kraft 1 juli nästa år ska kommunerna tvingas att ta emot ett visst antal nyanlända med uppehållstillstånd som inte har ordnat eget boende.

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) väntar ungefär 9 000 personer på en kommunplacering i dag.

Från 1 januari till 1 september i år har Gävle tagit emot 355 flyktingar.

– För Gävles del kommer det inte bli så stor skillnad med den nya lagen, säger Åsa Wiklund Lång.

Mer läsning

Annons