Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle vinnare i kampen om vården

/
  • Länet får ta sig till Gävle för att få sjukhusvård. Det blir än mer sant om de förslag som landstingsdirektören presenterade igår genomförs. Där skissas på tre alternativ för hur sjukvården ska se ut framöver. Alla innebär att en stor del av vården koncentreras till Gävle sjukhus.

Gävle sjukhus byggs ut och får ett 80-tal nya vårdplatser. Sjukhuset i Hudiksvall halveras och det i Bollnäs läggs i princip ned. Sandviken mister också det sista av sin sjukhusvård. Så kan länets sjukvård komma att se ut i framtiden.

Annons

Förslagen ingår i den strategiska plan som landstingsdirektören och hans tjänstemän tagit fram på uppdrag av politikerna.

I den beskriver de hur sjukvården i länet kan se ut framtiden. En vård som är anpassad till den medicinska utvecklingen som går mot allt mer specialisering. Men inte minst – en vård som landstinget har råd med.

Och det är stora förändringar som väntar.I planen finns tre alternativa förslag som kallas A, B och C.

Alla innebär att en stor del av sjukhusvården koncentreras till Gävle sjukhus.

– Specialiseringen av vården gör att det krävs ett visst befolkningsunderlag och då kan man inte ha den på så många ställen. Utvecklingen av ambulanssjukvården gör också att det är möjligt att transportera patienter längre sträckor och tider, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Lite förenklat kan man säga att sjukhuset i Hudiksvall föreslås bli ett halvt akutsjukhus medan sjukhuset i Bollnäs i princip läggs ned – alla vårdplatser försvinner men viss mottagningsverksamhet blir kvar.

Gävle sjukhus däremot föreslås bli betydligt större än i dag. För att kunna ta emot alla patienter behöver sjukhuset byggas ut och få 74–88 nya vårdplatser.

Bland annat föreslås att BB, förlossning, neonatalvård och barnavdelningen på Hudiksvalls sjukhus stängs. Det innebär att alla blivande mammor i länet får åka till Gävle för att föda sina barn.

– Vi räknar med en viss överströmning av patienter norrut, att man åker till Sundvall i stället, säger divisionschefen Roger O Nilsson,

All akut operationsverksamhet föreslås också flytta till Gävle – antingen på nätter och helger eller helt och hållet.

Enligt förslagen flyttas även dagkirurgin, specialistmottagningarna och hjärtlabbet i Sandviken till Gävle.

Även om Gävle sjukhus i de här förslagen är den stora vinnaren så kan viss vård komma att försvinna även därifrån.

– Vi räknar inte med att Gävle heller kommer att vara ett komplett akutsjukhus i framtiden. Det kommer att bli vissa delar som vi i i stället väljer att köpa in från andra län, säger Svante Lönnbark.

Det kan till exempel handla om vissa operationer som görs relativt sällan.Om förslagen genomförs räknar landstingsledningen med att kunna dra in omkring 70–150 tjänster och minska kostnaderna med mellan 45 och 76 miljoner kronor.

Därtill räknar man med att spara ytterligare 180 miljoner kronor på allmänna effektviseringar, bättre inköpsrutiner och neddragningar på bland annat administration.

Än så länge är det dock bara tjänstemannaförslag. Planen lämnas nu över till politikerna och beslut väntas tidigast i höst.

Mer läsning

Annons