Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleåklagare tar ungdoms-fråga till HD

Hur mycket straffrabatt på böter ska ungdomar under 21 år ha?

Det bedöms olika vid olika domstolar. Nu får Gävleåklagaren Joakim Johansson stöd för att driva ett prejudicerande mål till Högsta domstolen.

Annons

Ungdomar mellan 15 och 18 år som döms till fängelse får lägre straff på grund av sin ungdom. Även för ungdomar mellan 18 och 21 finns en praxis för viss straffrabatt.

Men när det gäller bötesstraff är det mer oklart. Enligt Riksåklagarens anvisningar till åklagarna ska det inte vara någon rabatt mellan 18 och 21 år. Men det finns även andra bedömningar som domstolarna går efter. En enkät som åklagarmyndigheten skickade ut till ungdomsåklagare i hela landet 2010 visar att det inte finns någon enhetlig praxis.

Gävleåklagaren Joakim Johansson drev ett snatterimål i Gävle tingsrätt och hovrätten i Sundsvall.Tingsrätten sade 70 dagsböter med ungdomsrabatt. Hovrätten höll med om att 110 dagsböter vore rätt straff för en vuxen, men dömde ut 80 dagsböter.

– Den här diskussionen har funnits ett tag och jag tyckte att saken ställdes på sin spets i de här domarna, säger Johansson.

Han anmälde fallet till åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm, som nu i ett beslut ger Johansson fullt stöd för att överklaga domen till Högsta domstolen. Om det ska ske eller inte avgörs av Riksåklagaren.

Mer läsning

Annons