Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleåklagarefår bakläxa

En förundersökning om misshandel tas upp igen efter att den lades ner i februari av åklagare Christer Sammens.
Nu får han bakläxa av överåklagare Marianne Ny, som menar att man inte hämtat in tillräckligt med information för att kunna fatta ett sådant beslut.

Annons

Kvinnan ska ha blivit misshandlad i en relation och polisanmälde mannen för våld och hot. Men i slutet av februari lade åklagare Christer Sammens ner förundersökningen. Enligt honom fanns det inte förutsättningar att styrka att ett brott begåtts.

Då hade kvinnan inte hörts. Dokumentation kring några skador på kvinnan hade heller inte inhämtats. Hon begärde en överprövning av åklagarens beslut, hos överåklagare Marianne Ny på Utvecklings-centrum i Göteborg.

Marianne Ny tycker att förundersökningen ska återupptas. När den lades ner hade man inte tillräckligt med information för att kunna fatta ett sådant beslut, menar hon.

Kvinnan hade även anmält mannen för olaga hot. Där ansåg Marianne Ny att de handlingar som mannen ska ha begått inte var tillräckligt allvarliga för att räknas som lagbrott.

Åklagare Christer Sammens har inte gått att nå för en kommentar under måndagen.

Ärendet har nu skickats tillbaka till Åklagarmyndigheten i Gävleborg. Åklagare Birgitta Fernlund har tagit över fallet men vill inte ge några närmare kommentarer.

Mer läsning

Annons