Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleanstalten JO-anmäls

En intern fick inte åka till akuten när han hade ett svullet och missfärgat finger. När han väl kom dit visade det sig att han hade riskerat att drabbas av blodförgiftning.
Nu utreder Justitieombudsmannen JO Gävleanstaltens agerande.

Annons

Det är internen som själv har anmält anstalten efter händelsen. I anmälan berättar han att allt började med att han hade ilande värk i ett pekfinger. På fredagen fick han besök av en sjuksköterska som tvättade fingret och lade ett förband – men det hjälpte inte.

Under helgen blev han mer och mer illa däran och under söndagen fick han frossa, fingret var lila och svullet. Men när han fick tillstånd att ringa sjukvårdsrådgivningen sa rådgivaren att akuten bara tar emot livshotande fall, och att han måste vänta till nästa dag.

Natten mot söndagen, berättar internen i sin anmälan, var smärtan nästan outhärdlig. Han hade frossa och sov inte på hela natten. På måndagsmorgonen kördes han slutligen till akuten – där han opererades. Nageln togs bort och fingret skars upp med skalpell. Internen uppger att han hade varit nära att drabbas av blodförgiftning och att sjukvårdspersonalen frågade varför han inte kommit tidigare.

Nu har JO begärt att kriminalvården ska yttra sig över det inträffade.

Mer läsning

Annons