Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo döms för mordbrand på förskola i Gävle

/
  • Polisen undersökte skadorna efter branden vid ingången till barnvagnsförrådet på Mårdvägens förskola 21 mars.

När räddningstjänsten jobbade med att släcka branden kom Gävlebon fram och erkände att han startat den.
Nu döms han till ett år och nio månaders fängelse i Gävle tingsrätt.

Annons

Det var 21 mars som räddningstjänsten fick rycka ut på ett larm till Mårdvägens förskola tio i fem på morgonen. De lyckades släcka branden i barnvagnsförrådet innan den nådde förskolebyggnaden.

LÄS OCKSÅ: Man gripen för misstänkt mordbrand på förskola

Under släckningsarbetet gick Gävlebon fram och erkände att han startat branden med hjälp av marschall, som togs i beslag.

Erkännandet styrks av tekniska bevis och mannen döms nu i Gävle tingsrätt till ett år och nio månaders fängelse. Han döms även till att betala skadestånd på 31 150 kronor till Gävlefastigheter samt 800 kronor till brottsofferfonden.

Hade branden spritt sig till förskolan hade det kunnat drabba barn allvarligare och fått konsekvenser även för personal och föräldrar, samt Gävle kommun som driver förskolan. Det slår Gävle tingsrätt fast i sin dom. Byggnader, värda 19,5 miljoner kronor, riskerade att förstöras.

LÄS OCKSÅ: Erkände branden under släckningsarbetet

Därför döms mannen till mordbrand. Brottets straffvärde är 2 års fängelse. Tingsrätten tar hänsyn till att mannen förlorat sitt jobb på grund av brottet och sänker straffet till ett år och nio månader.

Det rättspsykiatriska utlåtandet förbjuder inte att han döms till fängelse. Gävlebon blir kvar i häktet till dess att domen vunnit laga kraft.

Mer läsning

Annons