Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo får dom prövad i HD

28-åringen från Gävle lyckades på egen hand få Högsta domstolen att ta upp hans överklagande. Han har dömts för bedrägeri och urkundsförfalskning för att 2003 i Gävle ha tillverkat falska plastkort för parkeringsavgifter. Nu får han en ny chans.
– Det här hade jag inte väntat mig, det känns jättebra, säger han.

Annons

Arbetarbladet berättade för några veckor sedan om 28-åringens kamp för att få rättsväsendet att ändra domen mot honom.

Han medger att han har tillverkat falska kort, men menar att domen mot honom på många sätt är felaktig.

I går kom Högsta domstolens beslut att ta upp en del av målet till prövning på nytt.

Ägaren beställde?

28-åringen använde en magnetkod från ett OKQ8-kort för att tillverka nya kort som kunde användas för att betala parkeringsavgifter. 28-åringen hävdar att korten beställdes av den butiksägare i Gävle som han då praktiserade hos. De olagliga korten såldes sedan i butiken för 500 kronor per styck.

28-åringen dömdes att betala bensinbolaget över en halv miljon, medan butiksägaren kom mycket lindrigare undan. 28-åringen ifrågasätter om det inte funnits otillbörliga kontakter mellan åklagaren och den medmisstänkte butiksägaren. Han såg dem bland annat åka tåg och äta lunch tillsammans i samband med rättegången.

Underkänner it-kunskaper

28-åringen underkänner dessutom både åklagarens och domstolens it-tekniska kunskaper att bedöma korttillverkningen, och vilka skador OKQ8 faktiskt kan ha drabbats av.

Eftersom 28-åringen var besviken på insatsen från sin advokat under hovrättsförhandlingen överklagade han domen helt på egen hand.

Högsta domstolen har hittills beviljat prövningstillstånd för en mindre del av målet, nämligen om den gamla lagstiftningen om urkundsförfalskning kan användas även när det gäller falska magnetremsor på ett bensinbolagskort.

Men HD håller öppet för att senare besluta sig för att ta upp även andra delar av målet.

– Det finns en möjlighet till det, bland annat beroende på hur urkundsförfalskningen bedöms, säger Ove Nilsson som är Högsta domstolens föredragande i målet.

Mer läsning

Annons