Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo vädjar till kommunen: "Spårvagn till Sätraåsen"

/
  • Tvärbanan i Stockholm, en spårvagnslösning som nu allt fler Gävlebor vill ta till Gävle.

I ett medborgarförslag till Gävle kommun föreslås det att en spårvagnslinje bör läggas från Gävle centralstation upp till arenastaden på Sätraåsen. Samma förslag kom in för ett halvår sedan, men då avvisade kommunen idén.

Annons

Det som skiljer sig den här gången från förra förslaget om spårvagnsrälsen, enligt Gävlebon som skrivit förslaget, är att miljön nu står i fokus.

Gävle kommun har under det senaste året jobbat hårdare för att bli Årets miljökommun, och enligt medborgarförslaget skulle just en spårvagnssträcka hjälpa till med det.

– En ny spårvagnslinje till ett område som i dagens läge flera gånger i veckan fylls av avgaser från tusentals bilar borde passa mycket bra in i det sammanhanget, skriver personen i förslaget.

Det står även att på grund av kommunens vision om att bygga bostadsområden intill Sätraåsen bör en spårvagnslinje nyttja stadens tillväxt.

– Idrottsklubbarna som håller till i arenorna, Brynäs, Gefle IF Fotboll och Gävle GIK med flera, skulle i mycket hög grad gynnas av en snabb förbindelse med centrala Gävle. Projektet skulle även gynna Prolympia, Gävletravet och andra aktörer som finns eller kommer att finnas i området, liksom invånarna i Stigslund och delar av Sätra.

Ett liknande förslag kom in till kommunen för ungefär ett halvår sedan. Då avvisade man dock förslaget. Hur det går nu, andra gången, återstår att se när Samhällsbyggnadsnämnden i kommunen ger ett svar.

I Gävle finns en lokal förening inom Svenska Spårvagnssällskapet, där man också driver frågan för spårvagnar i staden. Under 2015 kunde Arbetarbladet berätta att föreningen, tillsammans med Gävle kommun, kommit fram till en spårvagnssträcka i stadsdelen Brynäs, nog inte är en dum idé.

Föreningen har i dagsläget tagit hjälp av experter från Stockholm för att göra en förstudie kring spårvagnssträckan på Brynäs. En prospektering ska skickas in till Gävle kommun, som sedan ska ta ett ekonomsikt beslut kring frågan.

Mer läsning

Annons