Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebocken har nobla beundrare

/
  • Årets nobelpristagare i kemi, Martin Chalfie och hans hustru Tulle Hazelrigg är fascinerade av Gävlebocken och i dag får de ta emot en bit halm plockad från årets bock.

Gävlebocken går hem i de finaste kretsar.


Det
är
nämligen så att nobelpristagaren i kemi, Martin Chalfie och särskilt hans hustru Tulle Hazelrigg är mycket förtjusta i halmjätten. I dag får de ta emot halm från årets bock.

Annons

Att Gävlebocken är en riktig kändis är det inget snack om. Men att så fint folk som nobelpristagare skulle finns med i beundrarskaran är något nytt.

– De är mycket fascinerade av bocken och tycker att han är en vacker och spännande figur, säger Anna Östman, representant från Bockkommittén och Gävle kommuns informationschef, som pratat med kemipristagarens nobelattaché om saken.

Anna Östman tycker inte att det är förvånande att Martin Chalfie och hans hustru Tulle Hazelrigg har koll på bocken. Förra året hade bockens webbplats med webbkamera besök från 110 olika länder.

– Han är ju en världskändis med supporters och fans över hela världen, menar hon.

Nobelparet hade hoppats på att få ett personligt möte med bocken. Men det späckade programmet hindrar dem från att åka till Gävle, så i stället får en bit av bocken komma till dem. Och i dag åker bockkommittén, representerad av Anna Östman, till Stockholm för att överlämna halm från årets bock och Gunnar Cyréns silverbock till paret.

– Det här är ett jättestort ögonblick i bockens liv. Han känner sig mycket hedrad och lite mallig. Det är inte alla som är efterfrågade av en nobelpristagare.

Mer läsning

Annons