Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebon som hittade det ryska ubåtsvraket

/
  • Dennis Åsberg och Peter Lindberg från Gävle som hittade det ryska ubåtsvraket längs med den svenska ostkusten.
  • Några av de champagneflaskor som hittades i vraket Jönköping som Peter Lindberg hittade.

Peter Lindberg från Gävle är en av de vrakletare som var med och hittade det ryska ubåtsvraket längs med den svenska ostkusten.
– Vi skickade ner vår robot och såg att den var 20 meter lång och när vi filmade tornet ser det väldigt fräscht ut och vi kunde upptäcka en kyrillisk bokstav, säger han.

Annons

Det var i förra veckan som företaget Ocean Team X hittade det ryska ubåtsvraket efter ett tips från ett isländskt företag, något Expressen avslöjade i måndags.

Peter Lindberg från Gävle och hans kollega fick en position de skulle titta närmare på men de fick ingen information om vad de skulle kunna tänkas hitta men Peter hade sina föraningar.

– Ubåtar misstänker man alltid. Vi förstod det måste vara ur ett ryskt arkiv de fått positionen och när vi såg tornet tänkte vi om vi ramat in en spionhistoria, säger Peter Lindberg.

Ungefär 200 meter ifrån positionen de fått angiven hittade de den 20 meter långa ubåten som enligt uppgifter till DN och Expressen är den ryska ubåten "Som". Ubåten är väl bevarad trots att den legat där sedan 1916.

– Förmodligen har den legat där i 100 år och med så tunna plåtar borde den ha rostat sönder men här finns ingenting, säger Peter Lindberg.

Nu ska Peter Lindberg och hans kollega fortsätta dykningarna för att ytterligare dokumentera vraket och undersöka möjligheterna att bärga ubåten. Det finns dock ingen möjlighet att ta sig in i ubåten då luckorna är för små för någon med dykutrustning.

– Vi har blivit ombedda undersöka möjligheten att bärga den och förmodligen finns 18 personer ombord som jag förmodar Ryssland vill ha hem för att gravsätta och hedra. Men ubåten är så liten att den är fullt bärgningsbar, säger han.

Det här är inte första gången som Peter Lindberg hittar vrak på botten. För 18 år sedan fann han vraket Jönköping på Östersjöns botten, en båt med 2 200 flaskor champagne ombord men ubåtsupptäckten firades inte med bubbel.

– Vi brukar mest fira med bira, säger Peter Lindberg.

Hur kommer det sig att du blev en vrakletare?

– Det var Cousteau (marinofficer, dykare och regissör, reds anm) på tv när man var liten och mamma pratade om ett vrak som hittades i Gävlebukten och man läste och bläddrade i böcker och såg Titanic. Jag använde syrrans barbiedockor i poolen och lekte att jag hittade vrak, det är något som funnits med i hela livet.

Vad är drömmen att hitta?

– Jag hoppas vi ska få bege oss till Panama där vi har inlett ett projekt sen några år tillbaka och rent fysiskt påbörja där och hitta en guldskatt, säger Peter Lindberg.

LÄS OCKSÅ:

Hittade 2 200 flaskor champagne i fartygsvrak

Stor uppståndelse kring Lindbergs mystiska fynd

Mer läsning

Annons