Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebons otäcka upptäckt i Grekland – SD varnar flyktingar för Sverige

Gävlebon Erik Süss gjorde en chockerande upptäckt när han var nere i Grekland för att hjälpa flyktingar.
Ett flygblad med falsk information undertecknat av Sverigedemokraterna och det svenska folket varnade flyktingarna för att komma hit.
– Det känns skämmigt, säger han.

Annons

Erik Süss åkte ner till flyktingkatastrofens Grekland för en vecka sedan för att bidra med hjälp. Det är andra gången han är nere.

Under ett nattpass på norra Lesbos gjorde han och de andra volontärarbetarna en otrevlig upptäckt i ett flyktingläger.

– Vi höll på att städa upp området när en tjej från Norge kom och visade upp lappen. Hon sa "titta vad dina landsmän har kommit med", säger Erik Süss.

Volontärarbetarna hittade sedan flera flygblad. Alla med samma budskap och rubriken: Inga pengar, inga jobb, inga hem. "Ni kanske har hört positiva saker om Sverige och det svenska folket. Att vi är vänliga, generösa och hårt arbetande. Det må vara sant, men vårt samhälle faller samman". Så inleds brevet, som är undertecknat av Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och det svenska folket.

Brevet fortsätter sedan med att räkna upp hur landet har blivit otryggt på grund av massinvandring. Falsk information som att halalslakt ska förbjudas och att slöjförbud ska införas finns också med.

– Det är hemskt. Det känns skämmigt. Det är skrämmande att tentaklerna når ända hit till första anhalten för flyktingarna från Asien, säger Erik Süss.

Rasistiska Sverigedemokraterna har ännu inte kommenterat flygbladet.

– Vi kommenterar detta under morgondagen, säger partisekreteraren Richard Jomshof till TT.

Enligt Aftonbladet har flygbladet kopplingar till partiet. Den hemsida som är angiven längst ner på flygbladet ska vara registrerad på en person som har haft ett förtroendeuppdrag hos SD, rapporterar tidningen.

Erik Süss tror inte att flyktingarna på Lesbos har uppfattat flygbladen.

– Dels så låg dom och sov, och dessutom var texten på engelska. Jag tror inte att någon flykting fick syn på det, säger han.

Mer läsning

Annons