Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebor ännu i maktelit

Två av de mäktigaste personerna inom svensk sjukvård kommer från Gävle.

För andra året i rad rankas Anders W Jonsson, c, och Ragnwi Marcelind, kd, som två av de mest inflytelserika personerna.

Annons

Det är tidningen Dagens Medicin som varje år sätter samman en lista över de personer som har mest inflytande över svensk sjukvård. Där finns ministrar, generaldirektörer, landstingspolitiker och fackföreningsordföranden. Men även mer dolda makthavare som politiskt sakkunniga och statsekreterare.

Personer som inte alltid syns och hörs så mycket men som ändå kan ha stort inflytande.

Dit hör bland annat barnläkaren och centerpartisten Anders W Jonsson från Hedesunda som efter förra valet blev politisk sakkunnig i statsrådsberedningen. Eftersom han har lång erfarenhet från både sjukvård och politik och har sin partiledares förtroende i vårdfrågor har han fått en tung och central roll. Det ger honom också en 17:e plats på årets maktlista.

På 41:a plats återfinns en annan Gävlebo, kristdemokraten Ragnwi Marcelind som är statssekreterare hos äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.

Den högst placerade gävleborgaren på listan är dock Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund från Söderhamn.

Hon har dock fått en del kritik för sitt agerande inför och under vårdstrejken och har tappat två placeringar, från 12:e till 14:e plats.

Mer läsning

Annons