Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebor nominerade av chefsorganisation

Gävlebon Ida Karlberg Gidlund är nominerad till titeln ”Framtidens kvinnliga ledare 2009”. Som ung, kvinnlig rektor tillhör hon en minoritet och det är en anledning till att hon nu lyfts fram som förebild.
– Det finns fortfarande saker att jobba med för att skapa möjlighet för fler unga kvinnor att bli chefer. Ett sätt är att skapa nätverk, vi måste stötta varandra och hjälpas åt, säger hon.

Annons

Det är för tredje året i rad som Sveriges chefsorganisation Ledarna och karriärnätverket Shortcut rankar landets 75 främsta unga kvinnliga chefer. För att bli nominerad behöver du utöver kvinna vara mellan 20 och 35 år och chef.

Inför internationella kvinnodagen presenteras 25 av namnen på listan, av dem kommer två från Gävle. Ingrid Larsby Arvered som jobbar som global inköpschef på Sandvik materials technology och Ida Karlberg Gidlund som är 32 år och inne på sitt tredje år som rektor på Milboskolan.

– Jag tror att jag sticker ut lite från mängden, det finns inte så många unga, kvinnliga rektorer, säger hon.

Enligt Ledarna är bara var fjärde chef kvinna och den här utmärkelsen syftar till att lyfta fram en bra förebild så att fler kvinnor vågar ta för sig på arbetsmarknaden.

– Det är spännande, men absolut en utmaning att vara chef som ung kvinna. Jag möts ofta av ett aha är du rektor. Jag försöker använda det som drivkraft. Det handlar ju om kompetens och att man vill och vågar mer än att man är tjej och ung, säger Ida Karlberg Gidlund.

Ett av kriterierna för att få utmärkelsen ”Framtidens kvinnliga ledare 2009” är ett modernt ledarskap och det tycker Ida Karlberg Gidlund att hon har.

– Jag försöker alltid att se möjligheter, inspirera och uppmuntra. Jag försöker också tänka utanför ramarna för att ta tillvara på alla möjligheter.

I sin roll som rektor tycker hon det främst handlar om att skolan måste utvecklas i samma takt som samhället.

– Elever och ungdomar måste uppmuntras att våga satsa och drömma, bli entreprenörer. Det försöker jag jobba för.

Listan på de 75 nominerade blir fullständig först 12 maj och då utses även ”Framtidens kvinnliga ledare”.

Mer läsning

Annons