Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebor smugglade in 2 000 liter öl

/
  • 2 000 liter öl och runt 300 liter vin och sprit. Det blev fångsten för tullen i Helsingborg när de kontrollerade den välfyllda lastbilen som smugglarna från Gävle hade fyllt.

Fyra Gävlebor åkte till Tyskland och fyllde två skåpbilar med 2 000 liter öl och runt 300 liter vin och sprit.
Nu döms de för smuggleri.

Annons

De fyra kumpanerna, 51-67 år gamla, fick i uppdrag att köpa alkohol billigt i Tyskland och leverera till den organiserade brottsligheten i Sverige vid en hemlig plats i höjd med Gävle bro.

Men redan vid den svenska gränsen i Helsingborg anade tullen oråd vid synen av en dignande skåpbil, runt påsken 2014. När tulltjänstemännen öppnade dörrarna hittade de tusentals liter öl, sprit, cider och vin.

De fyra männen var vagt bekanta, en var före detta svärfar till en annan i gänget och de andra var vänner från en fritidsförening.

De två personer som pekas ut som hjärnorna bakom dådet är en 57-årig och en 60-årig man från Gävle. 57-åringen kallas av de andra för "Dirigenten". Det var han som hade pengarna och betalade allt, menar de andra i gänget. Tillsammans med 60-åringen arrangerade "Dirigenten" resan och samlade in inköpslistor. Men "Dirigentens" och 60-åringens lastbil klarade sig undan tullkontrollen i Helsingborg och åkte då hem till Gävle när de två andra personerna fastnade i förhör med polisen.

Ingen av de fyra männen vågade i förhör att röja namnen på sina beställare, vilka antyds ha kopplingar till den organiserade brottsligheten.

– Det vågar jag inte säga, jag vill inte få en kniv i magen. Jag vill inte behöva titta mig över axeln hela tiden, säger 60-åringen i förhören.

När den andra lastbilen inte dök upp ringde han dem "14 000" gånger i desperation.

– Om en halv last är borta får han väldigt svårt att förklara det för uppdragsgivaren, säger 60-åringen.

51-åringen och 67-åringen har enligt tingsrätten haft en mindre framträdande roll i smugglingen. Enligt åklagaren ska de främst ha agerat chaufförer och åkt mest för nöjes skull och utan eget intresse för alkoholen.

67-åringen medger att han blev misstänksam när det handlades alkohol för närmare 30 000 - 50 000 kronor.

– Skulle de ha det till ett bröllop skulle det bli ett stort ett, säger 67-åringen i förhör.

Själv bedyrar han sin oskuld och menar att han bara följde med som "turist" på spritresan till Tyskland.

I förhören har "Dirigenten" förnekat att han visste att alkoholen skulle säljas vidare. Han hävdar också att han inte skulle ha åkt med på resan om han visste om de kommersiella planerna.

Men den förklaringen tror inte Gävle tingsrätt på. "Dirigenten" döms till fem månaders fängelse och för narkotikabrott. 60-åringen döms även han till fem månaders fängelse. 67-åringen döms till villkorlig dom och 4 000 kronor i böter. 51-åringen får villkorlig dom med samhällstjänst motsvarande tre månaders fängelse.

Mer läsning

Annons