Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg använder tung antibiotika

Patienter i Gävleborg får oftare kraftfull antibiotika än patienter i andra delar av landet. Det gör att risken för biverkningar och resistenta bakterier ökar.

Annons

– Det här visar att vi måste jobba hårdare för att ändra läkarnas beteende, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Det nationella nätverket Strama, som arbetar för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens, har tagit fram ny statistik som visar att användningen av antibiotika är hög på sjukhusen i Gävleborg. Kraftfulla breda preparat används nästan dubbelt så ofta här som på Gotland.

– Vi har legat högt i flera år och det som hänt nu är att skillnaden till övriga landsting har ökat, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo bekymrat.

Lunginflammation

Problemet är att ju mer antibiotika som används desto fler bakterier kan bli resistenta och i förlängningen har vi kanske inte längre några läkemedel som biter på bakterieinfektioner.

I Gävleborg skriver sjukhusläkarna oftare ut kraftiga antibiotika mot lunginflammation, trots att vanligt penicillin i regel räcker.

– Är det en lunginflammation som man fått när man legat inne på sjukhuset kan det vara motiverat med bredare preparat, men annars bör man börja med penicillin, säger Signar Mäkitalo.

Även vad gäller misstänkta urinvägsinfektioner tycks läkarna här vara snabbare med att skriva ut antibiotika.

En förklaring till att sjukhusen i Gävleborg avviker kan vara bristen på vårdplatser. Antalet vårdplatser per invånare är lågt och i stället för att lägga in en patient för observation kanske man skickar hem den med antibiotika.

En annan möjlig förklaring kan vara att sjukhusen har många tillfälliga hyrläkare som kanske inte hinner sätta sig in i alla vårdprogram.

Läkarna ska utbildas

– Men mycket sitter nog också i väggarna, det är gamla rutiner som det tar tid att ändra på, säger Signar Mäkitalo.

– Vi har uppenbarligen inte arbetat tillräckligt intensivt med den här frågan. Det är ett arbete som hela tiden måste pågå i varje verksamhet, på varje avdelning.

Det finns en lokal Strama-grupp i Gävleborg som har tagit fram vårdprogram med behandlingsinstruktioner och nu arbetar man med att utbilda läkarna.

Mer läsning

Annons