Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg får 37 EU-miljoner för att unga arbetslösa ska få jobb

/
  • Lena Larsson är ledare för den del av projektet

Region Gävleborg och länets kommuner får 37 miljoner kronor i EU-stöd för projektet Ung i Gävleborg. Målet är att ungdomar som varken jobbar eller studerar ska komma närmare arbetsmarknaden.

Annons

Pengarna kommer från Europeiska socialfonden och innebär att två tredjedelar av kostnaderna täcks. Totalt kostar projektet 57 miljoner kronor.

Projektet startar i februari och riktas till ungdomar i åldern 15–24 år.

– Tillsammans kan vi göra skillnad i regionen, säger Carolin Sundberg, kompetensstrateg vid Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Arbetarbladet berättade i höstas om projektet som innefattar särskilda insatser i de olika kommunerna.

Läs också: Så ska fler unga i Sandviken få jobb.

"Genom nätverksträffar ska vi lära oss av varandra och kunna plocka åt oss av goda exempel. Vi har redan nu en beprövad metod, men nu kan vi få ännu mera spets", sa Lena Larsson, delprojektledare i Sandviken.

I Sandviken är det tänkt att kommunens aktivitetscentrum för unga, där man bland annat drivit coachningsprojekt, blir basen.

Ett mål är att 180 unga Sandvikenbor när projektet avslutas ska ha fått hjälp att hitta nya vägar som på sikt kan leda till jobb.

Läs också: Så satsar Gävle på unga arbetslösa.

För drygt en vecka sedan var 3 600 ungdomar under 25 år arbetslösa i Gävleborg, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Av dem hade närmare 900 varit arbetslösa i mer än ett år.

Gävleborg har landets näst högsta ungdomsarbetslöshet, visar statistiken.

Läs också: Ungdomskontrakt ska stärka unga på arbetsmarknaden.

I Sandviken var cirka 580 ungdomar arbetslösa i mitten av december, varav 156 varit utan jobb i mer än ett år. I Gävleborg var cirka 1 250 arbetslösa, varav 311 varit utan jobb i mer än ett år. I Hofors var 147 arbetslösa, varav 31 i mer än ett år, och i Ockelbo var 77 ungdomar arbetslösa, varav 25 varit utan jobb i ett år.

Läs också: Arbetslösheten ökar i Gävleborg.

Mer läsning

Annons