Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg får beröm för mammografin

Gävleborgs landsting tillhör det fåtal i landet som följer riktlinjerna kring åldersintervall för kvinnor som kallas till mammografi.
Det visar en undersökning av Cancerfonden.

Annons

Landstinget kallar alla kvinnor i åldern 40–74 år till regelbunden så kallade mammografiscreening, och följer därmed Socialstyrelsens rekommendationer.

Omkring 25 000– 30 000 kvinnor per år väljer att komma till undersökningen.

Räddar liv

Statistiskt sett upptäcks fyra bröstcancerfall per 1 000 mammografiundersökta kvinnor i screeningen. Att erbjuda hälsokontroller med mammografi beräknas sänka dödligheten i bröstcancer med omkring 25–30 procent. I den grupp som regelbundet låter undersöka sig sänks dödligheten med upp emot 45 procent.

Deltagandet i Gävleborg har under det senaste året legat på 86,4 procent, vilket är en jämförelsevis hög siffra.

Når inte alla

Sett i ett nationellt perspektiv konstaterar Cancerfonden som Arbetarbladet tidigare berättat att låginkomsttagare och kvinnor med annat modersmål än svenska är underrepresenterade bland de som väljer att komma till undersökningarna.

Bara på svenska

I ett pressmeddelanden uppger Cancerfonden att Gävleborg är ett av de fem landsting i Sverige som erbjuder information om mammografi på andra språk än svenska. Detta är dock en felaktig uppgift, enligt överläkare Anders Åkerlund på Mammografiavdelningen i Gävle.

Mer läsning

Annons