Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg fritt från mässlingen

Antalet fall av mässling ökar i Europa.
I Sverige har 20 fall hittills konstaterats i år enligt Smittskyddsinstitutet, men inget av dem finns inom landstinget Gävleborg.

Annons

– Vi har inte haft några fall de senaste tio åren, säger Lars Wesslén, ställföreträdande smittskyddsläkare vid landstinget Gävleborg.

Mässling är en smittsam luftburen infektion. Förutom feber, hosta och utslag på kroppen kan sjukdomen i värsta fall vara dödlig.

Flera länder i Europa rapporterar nu om mässlingsutbrott. Värst drabbat är Frankrike där över 7 300 fall har hittats i år, enligt Smittskyddsinstitutet. Även i Danmark pågår ett utbrott.

Barn har vaccinerats

Sverige är däremot förhållandevis skonat och enligt Lars Wesslén beror det på att vaccination mot mässling ingått i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn sedan 1982.

– I Sverige har vi löst mässlingsproblematiken bra. Vi har bra vaccinationstäckning men så är det inte riktigt på alla ställen inom EU. I och med att fler och fler inte är vaccinerade får man plötsligt epidemier – kommer det en med mässling kan man smitta ner ganska många, säger han.

Risken låg i Sverige

Hur många som är vaccinerade mot sjukdomen i Gävleborg vet Lars Wesslén inte, men det rör sig om de flesta säger han. Skulle man däremot vara orolig och osäker på sitt vaccinationsskydd går det att kontrollera.

– Det enklaste sättet är att vaccinera sig. Men så länge som man befinner sig i Sverige är risken mycket låg. Och de allra flesta som reser har redan ett gott skydd mot mässling, säger Lars Wesslén.

Mer läsning

Annons