Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg ska bli länet där alla vill bo

/
  • framtidsutsikter. Landshövding Barbro Holmberg talade i går, på dagen exakt ett år sedan hon tillträdde, inför ett 90-tal företagare i länet om hur hon tror att Gävleborgs län kan utvecklas i framtiden.
  • ettårsdag. Företagarträffen i går arrangerades av Mellansvenska Handelskammaren. Vd:n Anders Franck gav Barbro Holmberg en bukett blommor på hennes ettårsdag som landshövding i Gävleborgs län.

I Gävleborgs län måste vi bli bättre på att lyfta fram de tillgångar vi har inom kultur-, fritids- och näringsliv.
Det är landshövding Barbro Holmbergs tips för att utveckla regionen och locka hit mer folk.
– Min dröm är att lyckas marknadsföra regionen så att folk tänker wow, där vill jag bo.

Annons

Hon tror att invånarna behöver inse att Gävleborg har ganska mycket att erbjuda. Enligt en utredning som Mellansvenska Handelskammaren presenterade i december har de boende i länet bland annat större tillgång till simhallar, konstfrusna bandyplaner och golfbanor än de boende i Stockholms län.

I går talade Barbro Holmberg inför ett 90-tal företagare om hur hon ser på regionens framtid under en träff arrangerad av Mellansvenska Handelskammaren. Trots finanskris och lågkonjunktur ser hon ljust på Gävleborgs framtid.

– De varsel vi har sett är konjunkturrelaterade. I botten har vi ett starkt och stabilt företagsklimat. Nu tittar vi på vilka behov som finns och vilka resurser vi har i länet för att rusta oss inför den högkonjunktur som kommer.

Hon pekar på tre områden som står i fokus just nu: utbildning inom företag, vindkraftsutbyggnad och bättre infrastruktur.

– Gävleborgs största utmaning är kompetensförsörjning. Företag har svårt att få tag i folk som man verkligen behöver. Många säger att under högkonjunktur har man inte tid att utbilda och under lågkonjunktur har man inte råd. Nu vill vi satsa på ett kunskapslyft.

Hon vill även locka fler studenter till högskolan för att höja länets utbildningsnivå, som är den lägsta i landet, men betonar samtidigt att den siffran är formell.

– När det gäller arbetskraft finns en otroligt hög kompetens som man fått inom företaget. Jag har idéer om att kartlägga den här tysta kunskapen som inte syns i betyg, säger hon och ger som exempel arbetare inom skogsindustrin som kan vara väldigt duktiga inom just ett område.

Mer läsning

Annons