Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg snålast med hörapparater

Landstinget i Gävleborg har landets högsta avgift för utprovning av hörapparat.


Dessutom är bara fyra procent av hörapparaterna som köps in avancerade. Även i det fallet tar landstinget jumboplatsen i Sverige.

Annons

Från och med halvårsskiftet i år måste hörselskadade i länet betala 1 500 kronor för att prova ut en hörapparat.

Avgiften ingår inte i högkostnadsskyddet.

– Jag tycker att det är skamligt. Vi hade kämpat länge för att utprovningen skulle bli gratis. Och när det gått en tid drämmer de till med det här, säger Karl-Ivan Rönnäck, ordförande för Hörselskadades Riksförbund, HRF, i Gävle.

Förbundet har protesterat mot avgiften och hävdar att den strider mot hälso- och sjukvårdslagen.

Mindre känt är att landstinget i Gävleborg sticker ut på ett föga smickrande sätt även när det gäller vilken typ av hörapparater som upphandlas.

Den mest avancerade modellen står för i genomsnitt 22 procent av de svenska landstingens inköp. Men i Gävleborg är siffran bara fyra procent.

– Det är helt otroligt, för mig känns det självklart att man ska kunna ha tillgång till den senaste tekniken, säger Karl-Ivan Rönnbäck.

Sören Jonasson, vårdenhetschef på hörcentralen i Gävle och Sandviken blir förvånad när han får veta att Gävleborg ligger på jumboplatsen.

– Vi har inga restriktioner om att vi måste välja billigare hörapparater för att spara pengar. I dag finns det inga dåliga hörapparater.

Enligt Sören Jonasson är det ingen större skillnad mellan hörapparaterna som sorteras under kategorierna bas, mellan och avancerad.

– De ser nästan exakt likadana ut och det finns ganska dyra apparater under bas och mellan. Men det är främst patienterna som styr. I Gävle är många av patienterna pensionärer och då får det inte vara för avancerat.

Gävleborgs sjukvårdslandstingsråd Tommy Berger, s, förklarar varför Gävleborg har landets högsta utprovningsavgift.

– Tidigare var vi billigast i landet för vi tog inte ut någon avgift alls. Men 1 juli i år införde vi en avgift på 1 500 kronor. Vi hamnade på den här nivån efter att vi sett över hur vi skulle kunna effektivisera bidrag och avgifter eftersom vi har en ekonomi i obalans.

Landstinget ska så småningom göra en utvärdering.

– Om det visar sig att många avstår från utprovning på grund av att avgiften är för saftig så kanske vi måste göra något åt det. Men i dagsläget är det inte aktuellt.

Eva Carlsdotter

Mer läsning

Annons