Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg, Uppsala och Dalarna vill bilda storregion

Tidigare har Västmanland, Örebro och Värmland funnits med i diskussionerna. Men till slut blev det bara tre landsting som i går gjorde gemensam sak och lämnade in en ansökan till regeringen om att bilda storregion Svealand; Gävleborg, Dalarna och Uppsala landsting.

Annons

Om ansökan får godkänt kan de tre landstingen bilda en gemensam region tidigast 1 januari 2011. I så fall får de uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård och att leda och samordna kollektivtrafik och utbildning.

Ann-Margret Knapp, landstingsråd (s) i Gävleborg, ser fördelar med en större region och hoppas fortfarande att Västmanland, Örebro och Värmland ansluter sig, men vill inte vänta.

Tillräckligt utrett

– Vi tycker att det har utretts tillräckligt och vi är överens om att få börja 2011. Vi ser hur kraftfulla Skåne och Västra Götaland är när de pratar med staten och fått de får gehör för satsningar på infrastruktur, säger hon.

Ann-Margret Knapp tror att en storregion kan ge fördelar som en gemensam arbetsmarknad med bra pendling och bättre möjlighet att hantera en allt dyrare specialistvård.

Hon får medhåll av Uppsalas landstingsråd Erik Weiman (m).

Specialisering

– Man kan inte erbjuda alla vård överallt. Viss typ av sjukvård är så specialiserad att man bara kan utföra den på få platser i landet och det bör vara på de platser där man utbildar läkare. Ett gemensamt sjukhus för hela regionen måste ha gemensam finansiering och styrning av sjukhuset, säger han.

Mer läsning

Annons