Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg vill ingå i stor Svealandsregion

Uppland är det län Gävleborg helst av allt vill bilda storregion med. Men nu verkar en stor Svealandsregion där även Dalarna, Västmanland, Sörmland och Örebro ingår vara det mest aktuella.

– Några är tveksamma till om det blir lite för stort, säger landstingsråd Eva Tjernström (S).

Annons

Gävleborgs lokala och regionala politiker samlades på måndagen i Bollnäs för att diskutera regionfrågan. Samtliga är överens om, över både parti- och kommungränserna, att Gävleborg ska söka sig söderut för samarbete och sökande av partners i en ny storregion.

Etablerat samarbete

Enligt landstingsstyrelsens ordförande Eva Tjernström är redan samarbeten etablerade åt det hållet.

– Vi har alltid orienterat oss söderut, i exempelvis hälso- och sjukvårdsfrågor har vi redan ett sjulänssamarbete. Det är också söderut människor söker sig för pendling till jobb och utbildning, säger hon.

Landstingets oppositionsråd Patrik Stenvard (M) håller med:

– Vi har redan väldigt mycket med Uppsala att göra och det som förenar oss är beroendet av Stockholm, säger han.

Gävleborg har tidigare lämnat in en ansökan om att få bilda en Svealandsregion tillsammans med Dalarna och Uppland, men för att få Uppsala län med på tåget ser det nu ut som att man måste bilda en stor Svealandsregion där även Västmanlands, Sörmlands och Örebro län kommer att ingå.

I en utredning som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, nyligen presenterade konstaterar man att anknytningen till Stockholm inte är lika stark för Gävleborg och Dalarna som för de andra Mälardalslänen. Man skriver dock att varken Uppsala län eller Västmanland utesluter ett samarbete med Dalarna och Gävleborg men har en ”avvaktande attityd” till det.

Planerar medborgarmöten

Företrädare för Gävleborg har redan träffat de andra länen vid ett möte i Västerås och nu intensifieras arbetet med att prata ihop sig. Det planeras även medborgarmöten för att få folk i allmänhet mer positivt inställda. I augusti i år beräknar den grupp av politiker som har tillsatts ha ett beslutsförslag färdigt till landstingsfullmäktige.

Under början av 2012 lämnar regeringens utredare Mats Sjöstrand förslag till regeringen om en framtida länsindelning. Han väntas föreslå mellan sex och tio län, i stället för dagens 21. Troligen följer den framtida regionindelningen till stor del länsindelningen.

Mer läsning

Annons