Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgare fårbra hjärtsjukvård

/
  • BRA BETYG. Hjärtsjukvården i Gävlebor står sig bra i nationell jämförelse. Det konstaterade verksamhetschefen Birgitta Dackell, överläkaren Gunnar Gustafsson och Ola Westin från Samhällsmedicin när resultaten av Socialstyrelsens jämförelseundersökning presenterades igår.
  • NÖJD. ” Vi får fortsatt bra resultat och det visar att länsborna kan känna sig trygga med den vård de får”, säger Birgitta Dackell som är verksamhetschef för kardiologin i länet. Hon säger också att man arbetar hårt med att få bort de skillnader i vårdkvalitet som ändå finns i länet.
  • Också NÖJD.”Jag sover gott på nätterna” , konstaterar överläkaren Gunnar Gustafsson som är medicinskt ledningsansvarig för hjärtsjukvården i länet. Han ser undersäkningen som ännu en bekräftelse på att hjärtsjukvården i Gävleborg håller hög kvalitet.

Fler Gävleborgare dör i hjärtsjukdomar än i landet i genomsnitt.
Samtidigt håller vården av hjärtpatienter i länet bra kvalitet.
Det visar Socialstyrelsen nya jämförelser av hjärtsjukvården i landet.

Annons

– Det kan tyckas lite konstigt. Men förmodligen är det socioekonomiska faktorer som spelar in, säger överläkaren Gunnar Gustafsson som är medicinskt ledningsansvarig för hjärtsjukvården i länet.

Med det menar han att det finns annat än själva sjukvårdens kvalitet som påverkar dödligheten. Exempelvis levnadsvanor som övervikt, rökning och motion.

Ser man hur många som dör i hjärtsjukdom, bland annat akut hjärtinfarkt, så hamnar Gävleborg bland de sex landstings där dödligheten är som högst.

Tittar man däremot på den behandling som hjärtpatienterna får på sjukhus då hamnar Gävleborg oftast över genomsnittet i landet. Bland annat får förhållandevis många hjärtinfarktpatienter göra så kallad PCI för att vidga kärlen och behandlingen sätts in snabbt.

– Det är ett bra resultat, speciellt med tanke på att vi är ett län med ganska stora avstånd, säger hjärtläkaren Gunnar Gustafsson.

Många patienter kranskärlsrötgas och väntetiden på kranskärlsoperation är under snittet. Den läkemedelsbehandling som ges patienter här följer på ett bra sätt de nationella rekommendationerna och bland de som vårdas för hjärtinfarkt är dödligheten och återinsjuknandet lägre än i landet i stort.

Men det finns även delar där Gävleborg får något sämre resultat. Det gäller bland annat behandling av patienter med rytmrubbningar, exempelvis har man haft förhållandevis många komplikationer vid insättning av pacemaker.

Det är också fler patienter med hjärtsvikt här som avlider eller måste tas in igen på sjukhus inom en månad efter att de har skrivits ut.

– Det är en sådan sak som vi måste titta närmare på och se vad som ligger bakom. Är det så att vi på grund av vårdplatsbrist skriver ut patienter för tidigt, är det den medicinska behandlingen som ska ses över eller vad beror det på? säger Gunnar Gustafsson.

Syftet med undersökningen är också att se till att hjärtsjukvården håller så bra kvalitet som möjligt och att man ska få lika bra vård oavsett var i landet man bor. Härnäst planerar Socialstyrelsen att göra liknande jämförelser av primärvården, psykiatrin och strokesjukvården.

Mer läsning

Annons