Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgarna trivs på jobbet

Merparten av alla privatanställda är nöjda med sitt jobb. En undersökning som AMF gjort bland 3 300 privatanställda berättar om att tre av fyra trivs riktigt bra på sin arbetsplats.

Annons

– Jobbet är viktigt för de flesta och det är glädjande att se att så många trivs på sin arbetsplats, eftersom man tillbringar så mycket av sin tid där. Att välja rätt arbetsplats kan också gynna storleken på den framtida pensionen. Till exempel bör man se till att arbetsgivaren har kollektivavtal, säger Anna Allerstrand, Trygghetsekonom på AMF.

 

I Gävleborg uppger 76 procent att de trivs bra eller mycket bra. 28 procent av respondenterna i Gävleborg valde sitt yrke för att det verkade vara roligt, men enligt majoriteten avgjorde slumpen yrkesvalet. En bra lön hamnade först på fjärde plats (11 procent). Endast 1 procent uppger att de inte trivs alls.

 

– Även om ekonomiska drivkrafter inte avgör vilket yrke man väljer så är inte pengar oviktigt. De privatanställda arbetarna har på senare tid till exempel fått bättre pensionsvillkor vilket jag tror kan ha en positiv påverkan på trivseln. Numera har tjänstemän och arbetare likvärdiga pensionsavtal vilket är en bra och rättvis utveckling, säger Anna Allerstrand.

 

Undersökningen har gjorts i hela landet och visar att graden privatanställda trivs på jobbet varierar stort mellan länen. Nöjdast är gotlänningarna där 85 procent uppger att de trivs bra eller mycket bra på sin arbetsplats.

 

 

Mer läsning

Annons