Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgs- polisen får kritik av JO

JO riktar kritik mot polisen i Gävleborg. Det dröjde en och en halv månad innan polismyndigheten lämnade ut allmänna handlingar, som en person hade begärt ut. Det är oacceptabelt lång tid anser JO.

Annons

En begäran om att få en kopia av en allmän handling ska enligt tryckfrihetsförordningen hanteras skyndsamt. Någon eller några dagars fördröjning kan godtas om det är nödvändigt för myndigheten att ta ställning till om handlingen är allmän och offentlig.

21 november 2007 kom en förfrågan med e-posten ställd till polismyndigheten om att få ut ett visst förundersökningsprotokoll och en lista över personer som ingick i Polisstyrelsen Gävleborg. Begäran vidarebefordrades och registratorn fick i uppdrag att ta fram det efterfrågade materialet.

Det dröjde en och en halv månad innan handlingarna till slut lämnades ut i mitten av januari 2008. Personen som hade begärt ut handlingarna anmälde dröjsmålet till Justitieombudsmannen, JO.

JO kan konstatera att en sådan handläggningstid inte är förenlig med det krav på skyndsamhet som föreskrivs och polismyndigheten i Gävleborg kan därför inte undgå kritik för sin handläggning.

Mer läsning

Annons