Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna fick lära sig mer om kroppsspråk

/
  • Peter Amoghli och Roland från publiken skakar hand.
  • Sappa handslag som känns som döda fiskar är inte heller kul och kan tolkas som att den andre är antingen nervös eller oengagerad. Peter Amoghli och Roland från publiken demonstrerar.
  • ”Jaa, jag vann!” Eller möjligen ”Åh, jag är så fruktansvärt arg!”. Att sträcka upp armarna i luften kan betyda flera olika saker beroende på sammanhang och minspel.
  • Skådespelaren och teaterregissören Peter Amoghli såg till att aktivera Gävlepubliken när han i går pratade om kroppsspråk på stadsbiblioteket.

Ett rejält ”skogsarbetarhandtag” känns pålitligt. Men en slapp ”död fisk” i handen gör ingen glad.

Klämmer någon å andra sidan för hårt kan det tolkas som ett sätt att försöka dominera.

I går fick Gävleborna lära sig kroppsspråk av skådespelaren och regissören Peter Amoghli.

Annons

Kroppsspråket står för mer än hälften av all vår kommunikation.

Det speglar känslor, attityder och den vi vill vara. Med ett tydligt och medvetet kroppsspråk minskar riskerna för missförstånd.

Fullsatt

Kafé Edbom var fullsatt när Peter Amoghli i går besökte stadsbiblioteket för att berätta om hur vi kan tolka våra egna och andras signaler och hur mycket de betyder.

– Det finns inga neutrala möten. Om minst två personer deltar i ett möte påverkar de varandra på olika sätt, sa han och lyfte sedan fram exempel på hur vi kommunicerar med vår kropp, både medvetet och omedvetet.

Rycker på axlarna

Ett rörligt huvud signalerar nyfikenhet. En blick kan vara granskande eller undanglidande. Axlarna åker upp när vi blir rädda.

När vi ska visa att vi inte bryr oss rycker vi på dem. Armarna stelt ut med kroppen kan betyda ilska. Det kan även armarna upp i luften göra.

– Men vi sträcker även armarna i luften som en jublande segergest, så här är sammanhanget avgörande.

Kopierar varandra

Likaså kan en framsträckt hand betyda både ”hjälp mig” och ”varsågod”.

Nära kompisar, nyförälskade eller för all del par som varit tillsammans länge brukar kopiera varandras kroppsspråk för att visa att de är överens.

– Det bär vi med oss från när vi var små barn, berättade Peter Amoghli.

Mer läsning

Annons