Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna föredrar att handla inne i stan

De flesta Gävlebor handlar hellre inne i stan än på Valbo köpcentrum, enligt en undersökning.
Uppfräschningen av galleriorna runt Stortorget kan vara ett av skälen.

Annons

Enligt en enkät som elever från Borgarskolan har gjort med 200 personer föredrar de flesta Gävlebor att shoppa i stan.

116 av de tillfrågade vill helst handla i området kring Stortorget, jämfört med 60 personer som föredrar Valbo och 17 som handlar i Hemlingby.

– Det bekräftar andra positiva signaler som vi får från handlarna i Gävle, säger Bengt Nises, ordförande i Centrumsamverkan.

Han tror att uppfräschningen av galleriorna kring Stortorget har haft betydelse, men påpekar samtidigt att konjunktuern helt enkelt har sett bra ut.

När konjunkturen går ned igen kommer antingen centrum eller Köpis att tappa kunder, menar Bengt Nises.

Lennart Carlsson, vd för Valbo Köpcentrum, känner inte igen sig i bilden av att folk hellre shoppar i stan. ”Köpis” egna marknadsundersökningar visar att folk handlar både i centrum och i Valbo.

– När det är fint väder väljer man att strosa på stan, annars åker man hellre hit där man kan shoppa under tak, säger han.

Handeln i Valbo Köpcentrum har ökat med ungefär sex procent de senaste fem åren, säger Gunnar Carlsson.

Antalet köpcentrum förlagda utanför städerna har blivit fler de senaste tio åren och en del debattörer har uttryckt oro för att Sverige är på väg in i en amerikansk utveckling, där bilburen shopping i förortsområdena utarmar stadskärnorna.

Ulf Rämme, konsult och analytiker vid Handelns utredningsinstitut, tror inte att Sverige är på väg in i en sådan utveckling.

Stadskärnan i sig har en alltför stor dragningskraft, inte minst för resurssvaga grupper som ungdomar, studenter och pendsionärer, menar han.

– Mycket tyder på att konkurrens från köpcentrum utanför staden på sikt kan lyfta stadskärnan när handlarna där gör sitt för att tävla, säger han.

Mer läsning

Annons