Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna imponerade av Gasklockorna

/
  • TEMPO. Det var drag i Stora Retorten där Brynjans ungdomar dansade och sjöng. Isato Berg, 5 år, bollar med ballonger till musiken.
  • VACKERT. Bomhusparet Karin och Staffan Schröder tycker klockorna är fascinerade.
  • Gasklockeinvigning. Då lät Folkteatern en ängel gå genom rummet.  Det blev som en finstilt påminnelse om vilka som först upptäckte området.
  • FINT STÄLLE. Sune Bjurling tog med sig hustrun Elsie Ekholm-Bjurling till Gävle där han inte har satt sin fot sedan han muckade 1965.
  • TEMPO. Det var drag i Stora Retorten där Brynjans ungdomar dansade och sjöng. Isato Berg, 5 år, bollar med ballonger till musiken.
  • TALAR.
  • FLAGGAR. Ingalill Ansgar, från Old Singers, håller stolt i fanan vid ingången till Stora Gasklockan.

I går inleddes den två dagar långa invigningen av gasklockeområdet i Gävle.
Knappt 100 personer slöt upp vid invigningsceremonin på lördagen.

Annons

– I och med att invigningen är så lång så kommer folk inte till första klockslaget. Även om det är ett 100-tal nu så räknar vid med att det ska ha varit ett tusental här när helgen är slut, sa Mats Öström, kultur- och fritidschef i Gävle.

Gasklockorna har invigts i omgångar allt eftersom byggnaderna stått klara. Nu är samtliga byggnader i området färdiga och öppna för allmänheten. För att fira det så har hela området öppet under helgen.

– Vi vill visa upp helheten och att så många olika grupper kan vara här, säger Öström.

Det var kontrasternas dag. I den stora klockan bjöd Old Singers på dansframträdande till countrymusik. Rakt över gården, i Stora Retorten, dansade och sjöng ungdomar från Brynjan till tempofylld hiphopmusik.

I lilla klockan bjöd Folkteatern Gävleborg på en charmig föreställning med sång, musik, teater, dans och akrobatiskt nummer på hög höjd.

– Det är spännande att vara här. Gasklockorna har en sådan vacker form, sa Karin Schröder som kom till invigningen tillsammans med maken Staffan.

På gården var det relativt tomt - förutom i ett hörn där Gävle Hundungdom visade agility.

Senare under kvällen uppträdde bland annat Club Lation Zen-Zen, Sweet Minority och Xinombra.

Mer läsning

Annons