Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebornas åsikter går isär

/

Utbyggnadsplanerna för Strömvallen engagerar. Många Gävlebor har tyckt till, men åsikterna går isär. En del vill ge Fast Partner fria händer att bygga ut, medan andra vill ha kvar allt som det är i dag.


En person som kallar sig uppfinnare har tagit fram helt egna ritningar.

Annons

I går gick tiden ut för att lämna in synpunkter på kommunens programförslag om området vid Strömvallen och Konserthuset. På eftermiddagen hade ett 40-tal yttranden, mest från privatpersoner men även från några myndigheter, föreningar och företag, kommit in till kommunens diarium.

Det går inte att se någon tydlig tendens i åsikterna. Många av dem som skrivit till kommunen vill att man ska låta företaget Fast Partner bygga ut helt enligt sitt eget förslag som innebär riven läktare och ny arena med omkring 9 000 sittplatser, ett 15 våningar högt hotell med 200 rum och en ny kongress- och evenemangshall med plats för cirka 1 500 besökare vid Konserthuset. ”Man ska bygga för framtiden, inte för dåtiden”, skriver en av de personer som förespråkar detta alternativ.

Ungefär lika många är helt emot en utbyggnad eller förespråkar kommunens kompromissförslag som bland annat innebär en mindre utbyggnad av Strömvallen med bevarad läktare. Risk för ökad trafik, minskad utsikt och stora kostnader för kommunen är vanliga argument.

Många av dem som är kritiska till projektet och bor i närområdet är även oroliga för det pålningsarbete som enligt utredningen måste göras i området. ”Redan vid bygget av Konserthuset 1996 fick vi allvarliga skador på vårt hus på grund av pålningen”, skriver några husägare.

Några andra föreslår att en ny arena byggs på en helt annan plats i Gävle, till exempel vid Läkerol Arena eller väster om E 4. En person som kallar sig uppfinnare har tagit fram helt egna ritningar för Strömvallen utbyggnad och vill sälja sina idéer till kommunen.

Länsmuseet har också kommit in med ett yttrande där kompromissförslaget förespråkas, även om man tycker att det borde utredas vidare och kompletteras.

En nationell arkitekttävling skulle kunna leda till nya, kreativa idéer, tror man. Länsmuseet tycker att Fast Partners alternativ ”inte är förenligt med den måttfullhet i byggnadsvolymerna som är karaktäristiskt för området i dag och som utgör en del av det kulturhistoriska värdet”.

Ett hotell i området är museet inte helt främmande till. Man föreslår till och med ett badhotell, som delvis byggs på Gavleåns vatten.

Kommunen ska nu samla ihop alla åsikter som kommit in och lägga fram ett nytt programförslag.

Mer läsning

Annons