Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebos muddring inget brott

Annons

Det blev bakslag för naturvårdsmyndigheterna och miljöåklagaren som åtalat en fastighetsägare vid Gävlekusten för otilllåten muddring vid hans strandtomt. Gävle tingsrätt ogillade åtalet och frikände. För ett par år sedan gjorde polisens miljörotel och länsstyrelsen en inventering av strandtomter vid kusterna närmast Gävle, bland annat längs Norrlandet och på Limön. Man hittade 15 tomt-ägare som såg ut att ha byggt pirar och muddrat jordmassor från botten, utan att ha tillstånd till det.

För en tid sedan åtalades en av dem för otillåten miljöverksamhet. Han hade grävt upp jordmassor från botten som han använt för att fylla ut tomten och bygga en pir.

Men när domen mot honom kom i går frikändes han. Tingsrätten bygger beslutet på förhöret med länsstyrelsens naturvårdshandläggare. Enligt denne hade den åtalades pirbygge krävt samråd enligt miljöbalken, men däremot var det inte självklart att han hade behövt söka tillstånd. Därmed gick det inte att fälla mannen så som åtalet hade utformats, är tingsrättens slutsats.

Mer läsning

Annons