Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebyggare på väg tillbaka igen efter tungt år – "Det har varit lärorikt"

/

Gävleföretagaren Lars Andersson är på väg tillbaka efter ett år som tyngts av sjukdom och ekonomiska problem.
– Det har varit lärorikt, säger han om året som gått.

Annons

Räkningarna och skyldigheterna försvann inte bara för att företagaren blev sjukskriven.

Han orkade inte reda upp affärerna och efter hand hamnade betalningskrav hos kronofogden.

Nyligen berättade Arbetarbladet om det planerade bygget på Gävle Strand, som kommunen stoppade eftersom Lars Andersson inte betalat för marken. Kommunen förlängde inte marköverlåtelseavtalet.

Läs också: Kända byggbolaget stoppas på Gävle Strand.

När pengarna tröt så kunde han heller inte täcka kostnaderna i dotterbolaget som drev ett byggprojekt i Vemdalen. Där byggdes ett hus med lägenheter med utsikt över fjällen. Men projektet drog ut på tiden och kostade mycket mer än beräknat.

I november gick dotterbolaget Lindbohem i konkurs efter krav från Skatteverket, ett beslut som Andersson överklagat och som snart ska avgöras i hovrätten.

Kronofogden beslutade i höstas om utmätning av villan i Villastaden för att driva in Anderssons personliga skatteskulder som var uppe i över 2 miljoner kronor.

– Det beslutet är hävt nu. Jag betalade in skatteskulden i går, säger Lars Andersson när jag träffar honom för ett samtal på ett fik i Gävle.

Han berättar att han sålt fastigheten som är på väg att ombildas till bostadsrättsförening. Familjen kan bo kvar i huset samtidigt som vindsvåningen görs om till två separata lägenheter.

– Det blir jättebra, säger han.

Lars Andersson är på väg tillbaka på banan igen.

– Men jag måste se till att ha mer luft mellan olika saker. Jag kan inte fortsätta ha 20 bollar i luften samtidigt. Jag får nöja mig med sju, säger byggföretagaren som varit van att jobba hårt, ofta sju dagar i veckan och långt in på kvällarna.

Han hoppas få stöd av kollegor och partner och dela ansvar och bördor med andra.

– Tidigare gjorde jag allting själv. Det fungerar inte längre.

Hur ser de närmaste månaderna ut?

– Jag ska fortsätta få tillbaka energi. Det blir ljusare för varje dag och snart är det vår och sommar. Jag ska ägna mig åt mindre grejer som jag kan kontrollera.

Byggprojektet i Vemdalen blev klart i början av förra året och blev fint, konstaterar han, även om det blev en ekonomisk katastrof. Huset består av fyra lägenheter som ombildats till bostadsrätter. Alla utom en är sålda vid här laget.

I dagarna säljs också två bostadsrättsradhus på Norrlandet på exekutiv auktion. Det ena ingår i en affär som inte avslutades eftersom köparen inte kunde betala. Lars Andersson hoppas få tillbaka några hundra tusen kronor som han lånade ut till den som skulle köpa.

– Enda sättet att få tillbaka pengarna var att gå den långa vägen, menar han.

Lars Andersson klev fram i rampljuset under 1990-talet då han fick byggnadsvårdspris för sitt arbete med att renovera ett sekelskifteshus i Villastaden. Han hade börjat sin snickarbana medan han jobbade skift på Korsnäs.

För drygt tio år sedan köpte han spannmålssilon på Alderholmen. Målet var – och är – att bygga om den till exklusivt bostadshus.

Läs också: Så blir silon lägenhetskomplex.

Han dementerar spekulationer om att det byggprojektet skulle vara i fara på grund av de ekonomiska problemen.

– Jag äger ju fastigheten. Programarbetet är gjort, säger han.

Byggnadens höjd motsvarar tolv våningar, lika som Fullriggaren, Gavlegårdarnas höghus vid Alderholmsbron. Eventuellt kan man bygga på med fem våningar till.

– Framtiden får utvisa, säger Lars Andersson.

Närmaste tiden tänker han bland annat ägna åt att ställa i ordning vindslägenheterna i villan i Villastaden.

– Då får jag jobba med både huvud och händer, säger han.

Läs också: Gävlebyggaren överklagar konkurs.

Läs också: Prisad byggherre skulle ta nya kliv på Gävle Strand.

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

Mer läsning

Annons