Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebyggaren överklagar konkurs – hade betalat skulderna med mer tid på sig

/
  • Lars Andersson motsätter sig konkursen i dotterbolaget som byggde lägenheter i fjällvärlden.

I förra veckan försattes Gävlebyggaren Lars Anderssons bolag Lindbohem AB i konkurs – efter krav från Skatteverket.
– Vi kommer att överklaga beslutet, säger ombudet Jonathan Widinghoff, jurist på Svensk Företagsrekonstruktion.

Annons

Han menar att bolaget mycket väl hade kunnat betala skulderna om man fått lite mer tid på sig.

När ärendet når nästa instans, hovrätten, ska pengarna ha skaffats fram och skatteskulden vara betald, är målet.

Det konkursdrabbade bolaget hette tidigare Björnrike Drömboende, ett dotterbolag till Lupinen Fastigheter. Lars Andersson satsade på att bygga några bostadsrätter i Vemdalen i Jämtland. Men projektet blev ett ekonomiskt misslyckande och resulterade i stor förlust.

Räkningarna började släpa efter. En skatteskuld från förra hösten låg kvar. När Skatteverket sökte bolaget i konkurs var skulden en halv miljon kronor.

"Bolaget har varken visat vilja eller förmåga att betala", menade Skatteverkets företrädare i tingsrätten i förra veckan.

Jonathan Widinghoff och Lars Andersson påpekade att det finns tillgångar som snart kan realiseras och ge likvida medel.

Det handlar om reverser (skuldebrev) som kan bli pengar när bostadsrätterna säljs vidare. Reverserna ägs av privatpersoner och ett par av Lars Anderssons själv. Vid förhandlingen i tingsrätten sades att det varit svårt att sälja under sommaren men att bostadsrätterna nyligen lades ut på en sajt på nätet.

– Skatteskulderna var ett år gamla och det låg Lars i fatet. Det blev en trovärdighetsfråga. Om skatteskulderna bara hade varit några veckor gamla hade bolaget med all sannolikhet inte försatts i konkurs, säger Jonathan Widinghoff och tillägger att en del betalades strax före konkursförhandlingen.

En förklaring till dröjsmålet, vilket också framfördes i tingsrätten, är att Andersson varit sjukskriven under en längre tid.

Jurister och ekonomer på Svensk Företagsrekonstruktion ska nu hjälpa Andersson att reda upp affärerna och den ansträngda ekonomin.

– Vi kan också hjälpa honom att se över hans företagsengagemang i övrigt för att ta ett helhetsgrepp över situationen, säger Jonathan Widinghoff.

Fastighetsbolaget Lupinen, som nyligen namnändrades till Lönnbohem AB, är inblandat i flera stora byggen på Gävle Strand i Gävle. Närmast finns planer på cirka 70 bostadsrätter vid Nyhamn. Sedan länge planerar Andersson också att bygga om den stora silon på den så kallade Hucken till bostäder.

Läs mer: Gamla silon blir lägenhetskomplex.

Mer läsning

Annons