Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlefamiljer fick lära sig att köra miljövänligt

/
  • KÖRA MILJÖVÄNLIGT. Camilla Olsson och ett 30-tal andra personer som deltar i Gävle kommuns miljöprojekt Hållbara familjer, fick i går en praktisk och teoretisk lektion i miljövänlig körning.

Av de koldioxidutsläpp som kommer från människan står resandet för en tredjedel. Men genom miljövänlig bilkörning kan du minska luftföroreningarna samtidigt som du sparar pengar.

Annons

30 familjer deltar sedan i höstas i Gävle kommuns miljöprojekt Hållbara familjer, för att lär sig leva mer miljövänligt. I går fick familjerna testa sina egna körsätt före och efter en teorilektion i sparsam körning. Förarna körde en cirka 15 kilometer lång slinga, både på motorväg och genom centrum. Efter de båda körningarna kontrollerade körinstruktören bilens färddator för att läsa av bensinförbrukningen.

Camilla Olsson var en av dem som i går fick en utbildning i miljövänlig körning.

– Jag tycker att det var svårt att tillämpa direkt efter lektionen men jag kommer att tänka mer på min körning i fortsättningen. Jag har lärt mig att man ska accelerera snabbare upp till rätt hastighet, det har inte jag gjort tidigare.

Hon fick ett mycket gott resultat i testet och lyckades sänka bensinförbrukningen efter det att hon fått en teorilektion i sparsam körning. I första körningen, före teorin körde hon i genomsnitt 39 kilometer i timmen och med en bensinförbrukning på 6,7 liter per mil. I det andra testet körde hon i genomsnitt 41 kilometer i timmen och hade en bränsleförbrukning på sex liter per mil.

– Du kan minska bränsleförbrukningen med 20 procent genom att köra sparsamt. Det är viktigt att planera sin körning och lyfta blicken. Inte ligga kvar för länge på låga växlar och försöka att hålla jämn hastighet, säger Johan Piwell, instruktör på Active driving.

Det vanligaste felet förare gör är att de för länge på de låga växlarna, motorbromsar för sällan, gasar i onödan, frikopplar tidigt för att stanna, släpper gasen för sent och planerar körningen dåligt.

 

Mer läsning

Annons