Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlefiskare anklagad för tjuvfiske

/

Gävlefiskaren Kjell-Ove Björk stod idag inför rätta anklagad för brott mot fiskelagen.

– Det är ett missförstånd och en skitsak, folk har roligt åt det här, säger han.

Annons

Kjell-Ove Björk har dispens att fiska inom Testeboåns yttre fredningsområde. Men när Kustbevakningen i maj förra året plockade två av hans nät vid Granudden visade det sig att han hade fiskat utanför det område hans dispens gällde.

Själva fisket, att den kände Gävlefiskaren hade lagt två nät bara 250 meter från Kustbevakningens station, erkänner han. Men han förnekar uppsåt, och menar att det är länsstyrelsen som har varit otydlig i beslutet.

– Hade de sagt Kastbryggan hade jag fattat på en gång, säger han.

Rättegången i Gävle tingsrätt handlade till stor del om huruvida Kärringudden, som länsstyrelsen angav i beslutet, är en känd plats eller inte.

Kjell-Ove Björk menar att namnet är okänt. Försvaret kallade in Sten Wahlström, sjökapten på Limöbåten i 21 år, som vittnade att han aldrig hade hört talas om Kärringudden. Försvaret menade att länsstyrelsen fiskekonsulent Kalle Gullberg borde ha angett positioner i longitud och latitud istället.

Kärringudden finns angivet i sjökortet.

Nu återstår det för rätten att bestämma sig för om Kjell-Ove Björk har varit oaktsam eller inte. Går rätten på åklagarens linje blir det dagsböter.

Vad som dock blev tydligt i rätten är att tre människor kan ha tre olika uppfattningar om var en namngiven plats kan ligga, exempelvis Kastet.

Men Kalle Gullberg, ansvarig för fiskefrågor på Länsstyrelsen i Gävleborg, ser det inte som ett skäl att i framtiden bifoga en kopia av sjökortet med eventuella dispenser.

– Vi anger punkter från sjökort, det är gängse sätt att arbeta som funnits i 20 år. Då ska vi använda ett helt nytt system i hela Sverige, och det kanske är något att göra framöver, men vi har inte möjlighet att i en dispens göra mer arbete än vad två jurister gör i arbete med fiskelagen, säger Kalle Gulberg.

Domen i målet meddelas om en vecka.

Mer läsning

Annons