Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleföretag i jätterättegång

Ägarna till ett Gävleföretag är två av de 30 åtalade i en av de största rättegångarna någonsin i Linköping. Det är en ekobrottshärva där tre män har sålt luftfakturor till en rad företag i landet. Efter betalningen fick företagen tillbaka pengarna och använde dem bland annat för svart arbetskraft, hävdar åklagaren.

Annons

Rättegången inleddes på tisdagen. Tingsrätten i Linköping har fått hyra en stor konferenslokal för att alla åtalade – 29 män och en kvinna, deras advokater, journalister och åhörare – ska få plats.

Rättegången pågår till 26 mars. Det kommer att ta 24 timmar för rätten bara att höra alla avlyssnade telefonsamtal.

Brotten de 30 åtalats för ägde rum under 2004 och 2005. De tre huvudmännen från Stockholm och Motala ägde då fem företag som inte bedrev någon verksamhet. De sålde falska fakturor till företag runt om i landet med uppgifter om jobb som företagen påstods ha gjort. Företagen betalade summan på fakturan, huvudmännen behöll 10 procent och skickade sedan via ett ombud tillbaka resten av pengarna, som då kunde användas bland annat till svart arbetskraft.

Totalt 107 fakturor för drygt 10 miljoner kronor har åklagarna tagit med i sitt åtal. Polisens förundersökning omfattar 11 000 sidor.

Det åtalade Gävleparet ägde under de åren ett företag med säte i Gävle. En släkting till en av dem är en av de åtalade huvudmännen. Enligt åtalet beställde Gävleföretagarna två luftfakturor på sammanlagt 498 751 kronor. Åklagarens slutsats av det är att Gävleföretaget tack vare fakturorna redovisade 99 750 kronor för hög moms och undanhöll 141 811 kronor i arbetsgivaravgifter.

Gävleparet åtalas för skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

I bevisningen mot dem i förundersökningen finns bland annat ett telefonsamtal som polisen avlyssnade. De ska också ha betalat 50 000 kronor till en man i Stockholm, en man som åklagaren hävdar är det ombud som har ställt upp med att förmedla betalningen till huvudmännen för de falska fakturorna.

Enligt lokaltidningarnas referat från den första rättegångsdagen nekade de tre huvudmännen helt och hållet till anklagelserna. Detsamma gjorde så gott som alla av de övriga 37 åtalade.

Mer läsning

Annons