Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleföretag jagas av fogden

/
  • ”Det är bekymmersamt när man kommer i en sån här ekonomisk knipa”, säger Åke Åberg, vd i bogserings- och muddringsföretaget Tugab som jagas av kronofogden.

Gävleföretaget Tugab är ett av de företag som inte lyckats betala sina räkningar och därför jagas av kronofogden.

– Vi får inte betalt för ett jobb vi gjort åt Sundsvalls kommun. Vi har inte gjort dåliga affärer eller slarvat bort pengar, säger Åke Åberg, vd i Tugab.

Annons

Enligt Åke Åberg vägrar Sundsvalls kommun betala ut 2,3 miljoner kronor i väntan på att tvisten klaras ut.

Det handlar om renoveringen av en kaj i Svartvik, strax söder om Sundsvall.

– Bolaget gör bra vinst och ha bra orderstock. Men det här gör att vi har dålig likviditet, säger Åke Åberg som tycker att banken borde ha gått in och hjälpt företaget i det här läget.

– Vi är orättvist behandlade av banken, hävdar han.

Med hänsyn till Tugabs omsättning borde man få åtminstone ett par miljoner i kortsiktiga krediter, menar Åke Åberg. För tillfället får Tugab ingenting.

Skulderna växer.

Hos kronofogden ligger nu skulder på 669 000 kronor för indrivning, därav en skatteskuld på 565 000 kronor.

Flera ansökningar om betalningsförelägganden ligger och väntar.

Det kan dröja innan tvisten med Sundsvalls kommun klaras ut.

– Vi har olika tolkningar om vad som står i handlingarna. Om vi inte kommer överens så blir det väl någon form av juridisk tvist, säger Bertil Lindström på Sundsvalls kommuns markavdelning.

Han hävdar att kommunen betalat Tugab vad företaget har rätt till. Åke Åberg hävdar å sin sida att företaget utfört extra arbeten som inte ingår i avtalet med kommunen.

– Det är bekymmersamt när man kommer i en sån här ekonomisk knipa. Det gäller att ha förstående leverantörer, säger Åke Åberg.

Han kritiserar bankerna.

– När bankerna är så försiktiga som de är i dag så får även livskraftiga företag bekymmer. Vi gör ganska stora jobb mellan varven och är då beroende av stora krediter.

Mer läsning

Annons