Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleföretag tar över hamnen i Norrsundet

Gestrike Invest, största delägaren i containerbolaget i Gävle hamn, tar över driften och utvecklingen av hamnen i Norrsundet.

Avsikten är också att Gestrike Invest ska ragga företag som ersätter jobben som försvann när massa fabriken lades ned.

Annons

– Lyckas vi inte få fram drygt ett 100-tal jobb så är det ett misslyckande, säger Janaxel Näsman, styrelseordförande i Gestrike Invest.

I ett avtal som tecknats med Stora Enso har Gestrike Invest åtagit sig att sköta driften i hamnen under de närmaste 30 åren.Gestrike Invest har åtagit sig att under de närmaste tio åren sköta utskeppning av bland annat biobränsle och sågade trävaror för Stora Ensos räkning.

Janaxel Näsman räknar med att fortsätta anlita entreprenörer som jobbar i hamnen i dag. Han tror också att det går att få dit mer transporter och lovar att hamnen ska hållas öppen året om.

I en så kallad avsiktsförklaring har parterna enats om att Gestrike Invest får hyra lokaler på industriområdet och i sin tur hyra ut till annan verksamhet. I nästa steg kan Gestrike Invest få köpa delar av industriområdet i den mån man lyckas fylla lokalerna med verksamhet som ger nya jobb.– Priset är relaterat till hur antalet fasta jobb som skapas. Fler jobb ger lägre pris, säger Tommy Möller, Stora Ensos produktionschef i Norssundet.

– Det här är ett bra steg på vägen för att få hit många nya arbetstillfällen, säger han.

Enligt Janaxel Näsman diskuterar Gestrike Invest med flera företag som visat intresse för att etablera sig i Norrsundet. Han pekar på fördelarna med kombinationen hamn, järnväg och lokaler som fungerar för produktion av olika slag.

– I dagens konjunkturläge törs jag inte utlova någon tidshorisont. Men det finns anledning att vara optimistisk, säger han.

Bakom Gestrike Invest står Gävleföretagarna Janaxel Näsman, Jan Söderström och Hans Johansson.

I somras tog bolaget över hamnen i Härnösand, som nu drivs som i ett särskilt dotterbolag. Sedan ett par år tillbaka driver Gestrike Invest en terminal för omlastning mellan lastbil och tåg i Söråker i Sundsvall.

Mer läsning

Annons