Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleföretagare skattefuskade – byggde privat villa via bulvan

En byggföretagare i Gävle lät sitt företag betala hans privata villa via en bulvan, och lurade därmed staten på stora summor i skatt. Det har Skatteverket kommit fram till i en revision.

Annons

Skatteverket jämställer nu företagets kostnader för villan med lön till företagaren. Sammanlagt upptaxeras han med 1 230 449 kronor. Inklusive ett skattetillägg blir han skyldig staten 1 669 295 kronor.

Enligt Skatteverket lät företagaren ett gift par stå som ägare till hans villa under byggtiden. Gävleföretagaren byggde huset, fakturerade officiellt paret, men betalade själv räkningarna. Andra delar av kostnaderna för villabygget gömdes i bokföringen för andra stora byggprojekt som företaget gjorde samtidigt.

Företagaren har bland annat bokfört byggen av sophus åt Gavlegårdarna för 832 613 kronor. Men några sådana har aldrig beställts.

Företagarens försäkran att sophusen ändå har byggts, men sedan förstörts och därmed inte kan visas upp ”saknar alla trovärdighet”, heter det i skattenämndens beslut.

Företagaren har nu i förhör erkänt att ett par fakturor, bland annat en på 237 000 kronor, egentligen gällde villabygget.

I bokföringen för sophusen fanns bland annat en ”stjärnhimmel” för 21 713 kronor med. Företagaren medger att den inte hör till sophusen, men kan inte förklara till vilket annat byggprojekt ”stjärnhimlen” behövts.

När villan var klar ”köpte” företagaren den av bulvanen, det vill säga paret som stått som ägare.

Skatteverket slår också ned på en rad andra kostnader som bokförts hos företaget, men som man anser i själva verket är företagarens privata utgifter. När de har inspekterat färdiga byggen fanns inte alla inventarier som bokförts i projektet på plats.

Det gäller bland annat en spa-anläggning för 141 435 kronor. Den fanns i själva verket i ett fritidshus, som först ägdes av företagaren personligen, men som han nu har sålt till sitt eget företag för 2,4 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons