Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleföretagare stämmer skattehandläggare

En företagare i Gävle stämmer en skattehandläggare på ett personligt skadestånd för fel och försummelser.
Företagaren utgår från att det är ointresse, lathet, bekvämlighet och eventuellt trakasseri som ligger bakom de begångna tjänstefelen.

Annons

Stämningen kom in till Mora tingsrätt för några dagar sedan. Gävleföretagaren hävdar via sitt ombud att skattehandläggaren felaktigt anklagat henne för att ha undanhållit 100 000 kronor från beskattning.

I själva verket fanns det inga oredovisade intäkter, utan pengarna kom från arv och gåva från hennes föräldrar, hävdar företagaren.

Och det hade skattehandläggaren lätt kunnat ta reda på genom att begära in handlingar från banken, menar hon.

I stället begärde skattehandläggaren att företagaren själv skulle komma in med handlingar som styrkte uppgiften om arv och gåva.

Men det är omöjligt eftersom det inte finns några sådana handlingar, mer än insättningsblanketter med moderns påskrift. Och de är bankens egendom och inte tillgängliga för utomstående.

Detta föreläggande har sedan undanröjts av länsrätten, vilket visar att skattehandläggaren gjort fel, hävdar företagaren.

Företagaren är också missnöjd med att skattehandläggaren inte har svarat på brev, och inte lämnat ut begärda allmänna handlingar.

Felen är så allvarliga att skattehandläggaren personligen, och inte skatteverket, bör bli skadeståndsskyldig, skriver företagaren i stämningsansökningen och hänvisar till bestämmelser i skadeståndslagen.

Mer läsning

Annons