Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleföretagare tar strid mot blufförsäljare

/
  • VIKER SIG INTE. Annelen Kusmic sa nej till förlikning och tar striden mot företaget TM Eastview, som hon hävdar använde hot och svek för att få henne att godkänna ett affärsavtal. I bakgrunden hennes juridiska ombud Charlotta Lagnander.
  • VIKER SIG INTE. Annelen Kusmic sa nej till förlikning och tar striden mot företaget TM Eastview, som hon hävdar använde hot och svek för att få henne att godkänna ett affärsavtal. I bakgrunden hennes juridiska ombud Charlotta Lagnander.

Annelen Kusmic funderade i fyra minuter sedan hon fått domstolens fråga om hon var intresserad av en förlikning. Sedan gick hon in i rättssalen och svarade ett bestämt nej på den frågan.

Annons

– Jag tar hellre strid både för mig själv och alla andra som blivit lurade. Viker jag ner mig, hamnar alla i ett sämre läge, förklarade hon efteråt.

Arbetarbladet berättade i veckan om Annelen Kusmics tvist med företaget TM Eastview som lurade henne att att hennes företags namn var hotat. För nästan 15 000 kronor kunde företaget skydda varumärket hos Patent- och registreringsverket (PRV), annars skulle det gå förlorat, påstod försäljaren. Hon accepterade erbjudandet genom ett bandat telefonsamtal.

Sedan såg hon tidningsartiklar om att andra företagare kände sig lurade av TM Eastview och förstod att hon också hade åkt på en blåsning. Hon sade upp avtalet med företaget, stoppade deras ansökan hos PRV och vägrade att betala de räkningar som trots det skickades ut.

Nu har TM Eastview via företaget Cexxor AB som har övertagit fakturan stämt Annelen Kusmic och hennes företag A som i Allt AB på 14 995 kronor plus några tusen till för omkostnader och rättegångskostnader. På fredagen hölls en förberedande förhandling i Gävle tingsrätt.

Kusmic och hennes ombud Charlotta Lagnander hävdade att försäljaren innan han startade bandspelaren hade använt både hot och falska uppgifter om att firmans varumärke var på väg att tas över av någon annan.

Att TM Eastview inte är seriöst bevisas också, framhöll de, av den undermåliga ansökan om varumärkesskydd som sedan skickades in till PRV. De hade inte tagit in något underlag från Kusmic. De skickade bara in långt ifrån kompletta uppgifter om företaget, tillsammans med en felaktig bild på logotypen som de kopierat från internet. PRV underkände också TM Eastviews ansökan.

Nu har Annelen Kusmics fått kontakt med ett nätverk av ett hundratal andra företag som har råkat ut för TM Eastview, och andra företag med liknande metoder.

– Vi informerar varann och stöttar varann, berättar hon.

Det var också med tanke på dem som hon avvisade rättens fråga om hon kunde tänka sig en förlikning med TM Eastview i stället för att fullfölja tvisten. Liknande tvistemål drivs samtidigt vid några andra tingsrätter i landet.

– Det känns som att jag måste stå på mig. En förlikning skulle bli en framgång för TM Eastview, och sätta alla andra i ett sämre läge, säger hon.

 

Mer läsning

Annons