Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna säljer ut 371 lägenheter

(Uppdaterad 19:51) Gavlegårdarna ska sälja 371 lägenheter på Brynäs.

Beskedet kom som en chock för vissa av hyresgästerna.

- Det är hemskt. Allmännyttan måste finnas, alla har inte råd att lägga stora lån på att bo, säger Lena Palm, som bor på Gullregnsgatan.

Annons

Gavlegårdarna motiverar försäljningen med att man behöver få loss pengar till renovering och underhåll till det övriga beståndet. Det finns sedan tidigare ett beslut i styrelsen om att sälja 400–600 lägenheter fram till 2012. Tidigare i år såldes 239 lägenheter i Sätra till Svedinger fastigheter. Nu är det alltså Brynäs tur.
- Vi väljer att sälja i områden där vi är tungt representerade. Det gynnar boende på sikt att det finns konkurrens på Brynäs. I centrum är vi lite representerade, säger Gavlegårdarnas vd Jan Hugg, som räknar med att försäljningen ska inbringa 60–100 miljoner kronor.
Vem som ska köpa de 371 lägenheterna på Brynäs är inte klart. Enligt Jan Hugg förhandlar man nu med flera intressenter, fler än två men färre än tio. Ambitionen är att slutföra affären före sommaren 2010.
- Vi har ett ansvar för vem vi säljer till och försöker vara nogsam med det. Det var vi på Sätra och det ska vi vara här. Vår ambition är att det ska fungera minst lika bra som när vi sköter det, säger Jan Hugg.
Fastigheterna på Brynäs som ska säljas ligger på Hagtornsgatan, Staffansgatan, Gullregnsgatan och Hillmansgatan. Hyresgästerna informerades om planerna via ett brev som skickades ut under tisdagen.
Väckte ilska
Lena Palm gillade inte det hon läste. Hon är arg och tycker det är en kortsiktig lösning att sälja för att ha råd med underhåll.
- Det ger ingen förbättring. Vad händer sedan, blir det mer försäljning? Allmännyttan måste stärkas. Alla kan inte lägga miljoner på bostadsrätter.
I dag betalar Lena Palm 5 043 kronor för sin 2,5:a på 67,5 kvad-ratmeter. Såväl hon som andra hyresgäster i området oroar sig för att hyran ska bli högre och att servicen ska bli sämre med en ny, privat fastighetsägare.
- Det är hemskt, det kom som en chock. Man vet vad man har, men inte vad man får, säger Berit Holmqvist, som har bott på Hagtornsgatan i 25 år och trivs där.
Hennes yngre granne Frida Berglund är inte speciellt orolig.
- Det blir nog bra oavsett om det är Gavlegårdarna eller någon annat företag, säger hon.

Mer läsning

Annons