Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna satsar miljoner på att byta vattenmätare

Jakten på rörmokare i Gävle är intensiv. Bostadsrättsföreningar och fastighetsägare måste byta vattenmätare innan den nya taxan träder i kraft vid nyår. Annars kan årsavgiften öka med upp till en kvarts miljon.

Annons

I Gästrike Vatten ingår Gävle, Ockelbo, Hofors och Älvkarleby. Den första informationen om de nya vattentaxorna kom i somras. Men det krävdes politiska beslut i respektive kommun för att förslaget skulle kunna genomföras. Det har blivit klart sent nu i höst, vilket ökat stressen bland inblandade.

Nästa år blir den fasta avgiften större än den rörliga, med det ungefärliga förhållandet 70-30. Allt för att parera konjunktursvängningar och kostnader för investeringar om nya regler så kräver. Den fasta avgiften bestäms utifrån vattenmätarens storlek, vilket vattenflöde som behövs i fastigheten.

Den fastighetsägare i Gävle som av olika skäl måste behålla den största storleken, diameter 50 mm, kan få uppemot 250 000 kronor högre avgift. I övriga kommuner handlar det om över 400 000 kronor inklusive moms. Att byta till flera mindre mätare ger däremot en besparing jämfört med nuvarande taxa.

Gavlegårdarna har nyligen inlett arbetet med att byta vattenmätare. Eftersom det kommunala bostadsbolaget kommit igång så sent har en överenskommelse träffats med Gästrike Vatten om förlängd ombyggnadstid. Gavlegårdarnas samtliga fastigheter berörs, därmed även hyresgästerna.

– Bytet av vattenmätare har kostnadsberäknats till tre miljoner kronor, säger vice vd Lars Lennmalm.

Alla kostnadsökningar hamnar till slut hos hyresgästerna. Men Lars Lennmalm tror att det kommer ha liten påverkan på hyrorna eftersom de nya mätarna kan fjärravläsas vilket ger möjligheter till effektivisering.

En annan stor fastighets­ägare är HSB som lägger närmare 800 000 kronor på arbetet. Bland annat byts två mätare till fem i beståndet på Norrbågen och Ulvsätersvägen som omfattar 239 lägenheter.

– Frågan är om Gästrike Vatten hinner med att ställa om, säger Göran Wiklund på HSB i Gävle.

Fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar måste göra en anmälan om mätarbyte till Gästrike Vatten. Därefter ska en rörmokare anlitas som bygger om mätarplatsen och eventuellt byter ledningar till mindre dimensioner. Sedan är det Gästrike Vatten som installerar de nya mätarna.

– Det här kommer säkert att ta något år innan allt är genomfört. Det trillar in ansökningar varje dag, säger Therese Staff, kommunikatör på Gästrike Vatten.

En förening på Norr i Gävle med 27 bostadsrätter upptäckte att den nya taxan skulle ge en avgiftshöjning på 91 000 kronor per år. Nu byts den enda vattenmätaren till två mindre vilket i stället ger en kostnadssänkning på 7 000 kronor.

Småhus i Gävle har redan den minsta vattenmätaren och får med den nya taxan ungefär 300 kronor i lägre avgift.

Mer läsning

Annons