Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna slutar spara uppgifter från bredbandet

De kommunägda bolagen Gavlegårdarna och Gävle Energi har slutat spara uppgifter om trafiken i sina bredbandsnät.
– Sedan i onsdags i förra veckan finns det ingen information att hämta, säger Ulf Gustafsson, ansvarig för Gavlegårdarnas bredbandsnät i Gävle.

Annons

Enligt den nya Ipredlagen kan bredbandsoperatörer bli tvungna att lämna ut användaruppgifter i syfte att spåra illegal fildelning, till exempel när det gäller musik och filmer.

Flera operatörer, däribland Tele 2 och Bahnhof, har på senare tid meddelat att de inte kommer att spara uppgifter som gör det möjligt att spåra kundernas ip-adresser. Nu gör också kommunägda Gavlegårdarna och Gävle Energi gemensam sak.

– Det är ganska stort tryck från kunderna. Majoriteten av de stora operatörerna i Sverige har bestämt att de inte lagrar. Som kommunalt bolag vill vi inte obstruera mot lagen. Därför har vi tagit stöd från en jurist, säger Ulf Gustafsson på Gavlegårdarna.

– Det är vår skyldighet att göra oss av med uppgifterna så fort som möjligt. Vi värnar om våra kunders integritet, säger Christer Englund, affärsområdeschef för Gavlenet, Gävle Energis bredbandsnät.

Vad betyder det för de som laddar ned och laddar upp musik och filmer i strid mot lagen?

– Det finns mycket lagligheter och olagligheter. Vi tar inte ställning. Vi är som Vägverket. Det är polisen som jagar fortkörare. Det gör inte vi som tillhandahåller vägen. Vi ska inte ta en polisiär roll, säger Ulf Gustafsson.

Fram till i onsdags lagrade Gavlegårdarna och Gavlenet trafikuppgifter i upp till sex månader respektive ett år.

Nu har de som ansvarar för Gavlegårdarnas och Gävle Energis bredbandsnät, efter kontakter med en jurist, kommit fram till att Ipredlagen krockar med Lagen om elektronisk kommunikation. Den senare lagen säger att kunduppgifter av integritetsskäl inte ska sparas i onödan, konstaterar Ulf Gustafsson.

– Vi är behjälpliga om polis och åklagare vill ha uppgifter. Men de har inget att hämta. Vi lagrar inte längre personlig nättrafik, säger han.

– Om det är fråga om grova brott får man vara behjälplig, men inte genom att ge polisen gamla trafikuppgifter, säger Christer Englund som inte tycker att man kringgår Ipredlagen.

– Ipredlagen ger möjlighet att lämna ut uppgifter. Men grunden måste vara att vi ska följa Lagen om elektronisk kommunikation, menar han.

Gavlegårdarna har cirka 7 400 aktiva kunder i sitt bredbandsnät. Gavlenet har cirka 6 000 abonnenter.

 

Mer läsning

Annons