Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleklubben var först – startade ett år innan förbundet bildades

/

Kulorna av stål virvlar genom luften, spelarna håller andan och varje nedslag följs av utrop och glada kommentarer. Det är tisdag och klubbtävling i Gefle Boulecenter.

Annons

Nästan alla sexton banor är upptagna av de drygt 40 medlemmarna i La Boule Joyeuse, Den glada bollen. En av Sveriges äldsta klubbar som startades 1976, ett år innan Svenska bouleförbundet bildades, på initiativ av fransmän inom restaurangbranschen i Gävle.

Förstås.

Boule är en fransk sport. Av den halv miljon licensierade spelare som finns internationellt kommer runt 400 000 från baguetternas och baskrarnas hemland.

La Boule Joyeuse kommer att uppmärksamma 40-årsjubileet på flera sätt. Främst med olika tävlingar, där Gefle Cup i augusti är höjdpunkten. Det är Sveriges äldsta sanktionerade bouletävling. Till tävlingssäsongen har man också låtit sy upp en ny dress som går i trikolorens färger. Klubben hoppas också att jubileumsåret kan locka nya spelare till sporten. Återväxten är nämligen klen.

– Vi har under åren gjort flera olika ansträngningar, bjudit in skolor, haft företagstävlingar och kört generationsboule. Många har visat intresse, men det har varit svårt att hålla det vid liv en längre tid, säger Nilsgöran Stenbeck i La Boule Joyeuse.

Ändå har boulesporten i Gävle goda förutsättningar. 2007 byggdes Gefle Boulecenter på Sätra bredvid Estraden, numera Parken. Bouleentusiasterna lyckades övertyga dåvarande fastighetsägarna Gästrike Invest att bygga hallen i anslutning till den gamla entrén till parken. När företaget ville avyttra ägandet för tre år sedan kom kommunala Gavlefastigheter in i bilden. Nu betalas en marknadsmässig hyra.

– Politikerna var motvilliga till en början, men vi förklarade vår filosofi med förebyggande hälsovård. Boule är bra motion för trötta knän och leder vilket på sikt säkert innebär mindre belastning för vården, menar Nilsgöran Stenbeck.

Närmare 600 spelare kommer till Gefle Boulecenter varje vecka. De flesta är motionärer, men det finns fyra klubbar i Gävle som inriktar sig på tävlingar där La Boule Joyeuse är den mest framstående. I entrén finns en hylla med ett imponerande stort antal pokaler.

– Vi vill ha spets på vår verksamhet, men inte alla är inriktade på tävlingsverksamhet, det gör att många faller ifrån och väljer att bara spela för motionens skull, säger Nilsgöran Stenbeck.

Bollkänsla är en förutsättning, och efter den första puckeln att ta sig över; att behärska teknik och taktik, återstår det som är det mest centrala: det mentala spelet. När avgörandet närmar sig får man inte darra på handen.

– Det kittlande tävlingsmomentet lockar många som haft en annan idrottsbakgrund och vill uppleva känslan igen, säger Nilsgöran Stenbeck.

Svealandsdistriktet som omfattar sju län är till spelantalet det största med tusen spelare. La Boule Joyeuse är distriktets bästa lag och har bland annat vunnit Svea Champ fyra gånger de senaste fem åren. På senaste SM rankades LBJ på nionde plats av förbundets cirka 250 klubbar.

Den gröna träkulan, lillen, kastas i väg mellan sex och tio meter. Sedan gäller det att komma så nära som möjligt, alternativt stöta bort motståndarnas kulor. Sätten att kasta varierar. En del står rakryggade och siktar, andra böjer knän och låter hela kroppen delta i kastet.

Mer läsning

Annons