Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekonstnärer får stipendium på 220 000

/
  • STÄLLDE UT I GÄVLE. Therese Parner ställde ut sina skulpturer på Kulturkiosken i augusti. Nu är hon en av två Gävlekonstnärer som får ”Karin och Erik Engmans kulturstipendium” på 110 000 kronor.

De unga konstnärerna Johan Eldrot och Therese Parner har tilldelats ”Karin och Erik Engmans stipendium” på 110 000 kronor vardera. Det har kultur- och fritidsnämnden beslutat.

– Det är mycket pengar, så det öppnar flera dörrar, säger en glad Therese Parner.

Annons

Stipendiet delas varje år ut till två lovande unga konstnärer i Gävle och kommer från en donation från Gävlebon Erik Engman som dog 2001. Prispengarna utgörs av 80 procent av fondens årliga avkastning och ändamålet är att stimulera till utbildning och fortbildning.

Stipendiet har delats ut sedan 2005 och årets två stipendiater är två 26-åringar som härstammar från Gävle men för tillfället är bosatta i Stockholm.

Johan Eldrot går andra året på Konstfack och har på senare år gått från måleri och skulptur till att mer ägna sig åt installationsbaserad konst. Stipendiepengarna ska han använda till fyra rumsliga installationer de närmaste två åren.

– Jag bygger egna rum med olika typer av inredningar och texter. Med en så här stor summa pengar ges fantastiska möjligheter att utveckla det man jobbar med, säger han och tillägger att Gävle ligger högt på prioritetslistan när det gäller att ordna utställnings-lokaler.

Bäst hittills – enligt recensent

Den andra stipendiaten, Therese Parner, har nyligen haft en utställning i Gävle, i augusti. Hennes skulpturer hyllades då av Arbetarbladets recensent, som kallade utställningen för Kulturkioskens starkaste hittills. Sedan i höstas studerar Therese Parner på Kungliga Konsthögskolan.

– Jag trodde nästan inte att det gick att få stipendium. Det känns väldigt bra, säger hon.

Pengarna ska hon bland annat använda till att köpa en kamera för att ta professionella bilder av sina verk och för att betala materiel till större skulpturer.

Enligt stipendiekommitténs ordförande Ylva Bandmann (MP) var årets val av stipendiater helt eniga. Elva unga konstnärer hade ansökt om Karin och Erik Engmans stipendium.

Stipendiater imponerar

– Det fanns många unga löften, men de här två var intressantast och mest färdiga. Vi har konsulterat Konstcentrum och fått hjälp med bedömningen, säger hon.

Ylva Bandmann är imponerad av hur väl tidigare års stipendiater har utnyttjat sina pengar till att bland annat utbilda sig och åka på inspirationsresor.

– Det visar att det inte har varit några lycksökare, utan verkligt ambitiösa personer, säger hon.

Mer läsning

Annons